Ekonomi

Pulihkan ekonomi melalui perniagaan online

Kegawatan yang sedang berlaku kesan daripada pandemik COVID-19 mutakhir ini mengakibatkan ramai rakyat yang terkesan dan telah kehilangan pekerjaan atau mata pencarian serta mengalami masalah kewangan.

Justeru itulah, pelbagai pendekatan dan solusi perlu dicari dan dilaksanakan bagi menghadapi situasi ini. Maka salah satu cara dilihat berpotensi bagi memulihkan kembali keadaan ekonomi yang dihadapi adalah dengan melakukan perniagaan secara lebih kreatif melalui platform ‘online’ atau atas talian.

Rentetan itulah di dunia teknologi hari ini juga, masyarakat perlu melengkapkan diri dengan ilmu tersebut dan sentiasa seiring dengan perubahan semasa demi kelangsungan hidup yang lebih baik.

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail ketika berkenan berangkat merasmikan ‘Majlis Penutup Ziel Entrepreneurship Masterclass 2020’ yang diadakan di Ants Hotel Bintong, Kangar pada petang semalam.

Keberangkatan tiba baginda ke program yang dianjurkan atas inisiatif PENJANA melalui kerjasama Ziel Global Sdn. Bhd. dan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) itu disambut oleh Pengasas Ziel Global Sdn Bhd, Mustasam Abbasi.


Hadir sama ialah Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) Hj Mohd Nazim Mohd Noor, Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri, Mohammad Hazam Ismail dan Pengarah Suruhanjaya Syarikat Malaysia Negeri, Ahmad Nizam Samsoo.

Tuanku Raja Muda turut berharap agar program selama 6 hari melibatkan 52 orang peserta dari kalangan B40 tersebut sedikit sebanyak akan dapat membantu dan mempertingkatkan lagi daya kreativiti dan inovasi dalam usaha memajukan perniagaan masing-masing dan seterusnya melahirkan usahawan dari negeri Perlis yang sentiasa cekal serta berdaya saing.

(Visited 660 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button