Ekonomi

Propel Global beli 51 peratus kepentingan di dalam BWE

KUALA LUMPUR 8 Dis. 2022 – Propel Global Bhd (Propel Global), mengumumkan bahawa Syarikat telah memeterai perjanjian penjualan saham bersyarat untuk membeli 51 peratus kepentingan di dalam Best Wide Engineering (M) Sdn. Bhd. (BWE) pada harga RM7.82 juta.

Penyedia perkhidmatan sokongan minyak dan gas seperti perkhidmatan telaga, kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) perkhidmatan, penyelenggaraan pemanasan, pengudaraan dan penghawa dingin (HVAC) serta bahan kimia khusus hiliran kepada industri minyak dan gas (O&G),
memperoleh 51 peratus kepentingan daripada pemegang saham dan pengarahnya ialitu Azizi Alias dengan 45.8 peratus kepentingan ekuiti, Jasniazrin Shah Mohd Hata dengan 44.2 peratus kepentingan ekuiti dan Tan Siew Lee dengan 10 peratus kepentingan ekuiti..

Azizi, yang menjual keseluruhan kepentingan ekuitinya, dan Siew Lee, yang menjual 5.2 peratus daripada pegangannya. Sebagai sebahagian daripada perjanjian penjualan saham, Propel Global juga telah memeterai perjanjian opsyen ‘put and call’ dengan Jasniazrin dan Siew Lee yang memerlukan Syarikat membeli sehingga 49 peratus baki kepentingan ekuiti dalam BWE daripada mereka dan, Jasniazrin dan Siew Lee akan memberikan hak kepada Propel Global semasa tempoh opsyen panggilan yang memerlukan mereka menjual sehingga 34.0 peratus kepentingan ekuiti dalam BWE kepada Syarikat.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Propel Global,Angeline Lee berkata, pengambilalihan ini sejajar dengan strategi Kumpulan untuk mengembangkan perniagaan O&G dengan mengembangkan penawaran dan meningkatkan kehadiran pasaran sebagai penyedia perkhidmatan kejuruteraan O&G.
“Kami percaya bahawa menggabungkan kecekapan teras BWE dengan Kumpulan akan membolehkan mereka menggabungkan pelbagai penawaran perkhidmatan yang lebih luas kepada pelanggannya dan memberikannya kelebihan daya saing berbanding pesaing. Kumpulan juga akan dapat memanfaatkan pangkalan pelanggan sedia ada BWE untuk peluang pemasaran silang dan aliran pendapatan tambahan,” katanya di sini hari ini.
BWE, yang mempunyai 15 kontrak berterusan dengan jumlah nilai kontrak belum dibil sebanyak RM21.8 juta dijangka direalisasikan dalam tempoh tiga tahun akan datang, menjamin keuntungan masing-masing sebanyak RM2.4 juta dan RM2.6 juta bagi tahun kewangan berakhir 30 November 2022 dan 2023.
BWE mempunyai buku tender sebanyak RM41.3 juta.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button