Luar Negara

Presiden Sri Lanka melarikan diri dari negara

PRESIDEN Sri Lanka meninggalkan negara itu awal pagi tadi selepas beberapa hari penunjuk perasaan menyerbu rumah dan pejabatnya serta kediaman rasmi perdana menterinya di tengah-tengah krisis ekonomi. Tiga bulan krisis kekurangan makanan dan bahan api yang teruk telah melanda negara itu.

Presiden Gotabaya Rajapaksa, isteri dan dua pengawal peribadinya menaiki pesawat Tentera Udara Sri Lanka menuju ke bandar Male, ibu negara Maldives, menurut seorang pegawai imigresen.

Rajapaksa telah bersetuju untuk berundur di bawah tekanan. Perdana Menteri Ranil Wickremesinghe berkata beliau akan pergi sebaik sahaja kerajaan baharu wujud.

Penggubal undang-undang bersetuju untuk memilih presiden baharu minggu depan tetapi bergelut untuk memutuskan susunan kerajaan baharu untuk mengeluarkan negara muflis itu daripada kejatuhan ekonomi dan politik.

Walaupun ahli parlimen bersetuju untuk memilih presiden baharu daripada barisan mereka pada 20 Julai, mereka masih belum memutuskan siapa yang akan mengambil alih jawatan perdana menteri dan mengisi Kabinet.


Presiden baharu itu akan menjalani baki penggal Rajapaksa, yang berakhir pada 2024, dan berpotensi melantik perdana menteri baharu, yang kemudiannya perlu diluluskan oleh Parlimen.

Perdana menteri akan berkhidmat sebagai presiden sehingga pengganti dipilih. Satu pengaturan yang pasti akan meningkatkan kemarahan penunjuk perasaan yang mahu Wickremesinghe dipecat dengan segera.

Rasuah dan salah urus menyebabkan negara pulau itu sarat dengan hutang dan tidak mampu membayar import keperluan asas. Kekurangan itu telah menyemai keputusasaan di kalangan 22 juta penduduk negara itu.

Dalam pada itu, negara itu bergantung kepada bantuan dari negara jiran India dan dari China.

Ditanya sama ada China sedang berbincang dengan Sri Lanka mengenai kemungkinan pinjaman, seorang pegawai Kementerian Luar China tidak memberi petunjuk sama ada perbincangan sedemikian berlaku.

“China akan terus menawarkan bantuan kerana keupayaan kami membolehkan pembangunan sosial dan pemulihan ekonomi Sri Lanka,” kata jurucakap Wang Wenbin.

Pada hari Selasa, pemimpin agama Sri Lanka menggesa penunjuk perasaan meninggalkan bangunan kerajaan. Penunjuk perasaan telah berikrar untuk menunggu sehingga kedua-dua Rajapaksa dan Wickremesinghe berada di luar pejabat.

Selepas menyerbu bangunan kerajaan, “jelas terdapat konsensus di negara ini bahawa kepimpinan kerajaan harus berubah,” kata Jehan Perera, pengarah eksekutif Majlis Keamanan Negara Sri Lanka.

Berbulan-bulan demonstrasi telah memusnahkan dinasti politik Rajapaksa, yang telah memerintah Sri Lanka dua dekad yang lalu.

Penunjuk perasaan menuduh presiden dan saudara-maranya menyedut wang daripada tabung kerajaan selama bertahun-tahun dan pentadbiran Rajapaksa mempercepatkan keruntuhan negara dengan salah urus ekonomi. Keluarga itu telah menafikan dakwaan rasuah, tetapi Rajapaksa mengakui beberapa dasar beliau menyumbang kepada krisis.

Presiden tidak pernah dilihat atau didengar sejak Sabtu, walaupun pejabatnya mengeluarkan kenyataan yang menunjukkan bahawa dia terus menjalankan tugasnya. -SM

 

 

 

(Visited 66 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button