Luar Negara

Israel umum gencatan senjata tanpa syarat dengan Hamas

Kabinet keselamatan Israel memilih untuk menerima gencatan senjata pada hari Khamis.

Kabinet keselamatan sebulat suara menyetujui menghentikan permusuhan “bersama dan tanpa syarat”, menurut satu kenyataan dari Pejabat Perdana Menteri Israel.

Gencatan senjata akan bermula pada pukul 2:00 pagi, lapor media Israel.

Perdana Menteri Israel bagaimanapun mengarahkan IDF untuk bersiap menyerang jika Hamas tidak menerima tawaran gencatan senjata Mesir.

Pemimpin Parti Harapan Baru Gideon Sa’ar bagaimanapun menyatakan kekecewaannya terhadap gencatan senjata tanpa syarat tersebut.

Dalam ciapannya, parti itu berkata, keputusan itu memalukan kerana dengan perisik dan kekuatan udara terbaik di dunia, Netanyahu melakukan “gencatan senjata tanpa syarat” dengan Hamas.

Menurut kabinet keselamatan Israel, gencatan senjata tidak akan bersyarat, namun pegawai kanan Hamas, Osama Hamdan mengatakan dia telah mendapat jaminan dari perantara bahawa “Penjajahan itu akan melepaskan cengkamannya dari Sheikh Jarrah dan al-Aqsa,” media Israel melaporkan.

Sumber-sumber Israel membantah dakwaan Hamdan, dengan mengatakan ia benar-benar palsu dan gencatan senjata itu sebenarnya tanpa syarat.

Mengenai perjanjian gencatan senjata, Menteri Pertahanan Benny Gantz Israel berkata, “situasi di lapangan akan menentukan gencatan senjata,” yang menyiratkan bahawa Israel akan mematuhi prinsip “diam akan dipenuhi dengan diam.”

Gantz menambah bahawa “pasukan pertahanan meneruskan kesediaannya untuk melindungi warga Israel.”

Gantz juga bercakap dengan Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin dan memberitahunya mengenai perkembangan terbaru berikutan keputusan kabinet Majlis Keselamatan, dan gencatan senjata yang disetujui.

Ganz mengucapkan terima kasih kepada Austin dan Presiden AS Joe Biden atas sokongan Amerika Syarikat dan menyatakan harapannya agar gencatan senjata dapat dihormati.

Perantara antarabangsa terkemuka telah bekerja keras untuk mengakhiri perang sementara kabinet keselamatan Israel membahaskan perincian pemulihan ketenangan dalam pertemuan lewat malam tadi.-SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button