Luar Negara

Presiden AS janji perkuat Iron Dome Israel, bina semula Gaza

Presiden AS Joe Biden berjanji untuk memperkuatkan sistem pertahanan Iron Dome Israel dan untuk membantu membangunkan semula Gaza dalam ucapan ringkas yang disampaikannya di White House selepas gencatan senjata dipersetujui kedua-dua belah pihak.

Gencatan senjata dicapai anatara Israel dan Hamas pada Khamis malam sekaligus menamatkan keganasan Israel dan serangan balas Hamas selama 11 hari.

“AS berkomitmen untuk bekerjasama dengan PBB … dan pihak berkepentingan antarabangsa yang lain untuk memberikan bantuan kemanusiaan yang cepat dan untuk mengumpulkan sokongan antarabangsa untuk rakyat Gaza dan usaha pembangunan semula Gaza.

“Kami akan melakukan ini dengan kerjasama penuh dengan Pihak Berkuasa Palestin, bukan Hamas, dengan cara yang tidak mengizinkan Hamas untuk mengisi semula persenjataan ketenteraannya.

“Warga Palestin dan Israel juga berhak untuk hidup dengan aman dan aman. Pentadbiran saya akan meneruskan diplomasi tanpa henti kita sehingga mencapai tujuan itu. Kami mempunyai peluang yang benar untuk membuat kemajuan,” kata Biden.


Biden berkata dia telah melakukan enam perbincangan dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, termasuk pada hari Khamis sebelum gencatan senjata dicapai.

Menurut akhbar Israel, The Jerusalem Post, Biden dan Netanyahu turut berbincang mengenai sistem Iron Dome Israel.

“Saya meyakinkannya akan sokongan penuh saya untuk menambah sistem Iron Dome Israel untuk memastikan pertahanan dan keselamatannya di masa depan,” kata Biden.

Biden menegaskan bahawa “AS menyokong sepenuhnya hak Israel untuk melindungi dirinya daripada serangan roket tanpa pandang bulu dari Hamas dan kumpulan pejuang Gaza.

Perbincangan intensif “jam demi jam” diadakan dengan Israel, Palestin, Mesir dan negara-negara Timur Tengah yang lain, kata Biden ketika dia menggambarkan aktiviti diplomatik yang menyebabkan gencatan senjata.

Biden mengatakan bahawa selain dari Netanyahu dia telah berbicara dengan Presiden Otoritas Palestin Mahmoud Abbas dan Presiden Mesir Abdel Fattah Al-Sisi.

Dia turut memuji Sisi dan Mesir atas peranan penting mereka dan memuji Netanyahu karena menerima gencatan senjata tanpa syarat. Hamas juga telah memberitahu orang Mesir bahawa mereka setuju untuk menghentikan tembakan, katanya.

“Saya mengucapkan takziah sejak sekian lama kepada semua keluarga, Israel dan Palestin, yang kehilangan orang yang disayangi,” kata Biden, sambil menambah bahawa dia mengirimkan hasratnya untuk pemulihan sepenuhnya kepada yang cedera.-SM

 

(Visited 232 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button