Jenayah

Polis akan panggil Tommy Thomas

Tan Sri Tommy Thomas akan dipanggil berkaitan dengan laporan polis yang dibuat terhadapnya mengenai buku yang baru diterbitkan “My Story: Justice in the Wilderness”

Ketua Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, polis akan memanggil bekas peguam negara secepat mungkin untuk mencatatkan pernyataannya.

“Setakat ini, hanya satu laporan polis yang dibuat terhadapnya di Selangor berkaitan dengan buku itu,” katanya.

Media melaporkan bekas peguam negara III Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria sebagai mendakwa bahawa petikan dari buku Thomas telah mencemarkan imejnya sebagai Timbalan Pendakwa Raya yang telah berkhidmat selama 33 tahun.

“Apa yang ditulisnya tidak benar kerana dia konon membuatnya seolah-olah saya malas dan tidak dapat menangani pendakwaan dalam perbicaraan SRC International,” katanya dalam laporan polisnya.


Hanafiah mengatakan petikan itu merujuk kepada persiapan pasukan pendakwaan dalam kes terhadap Datuk Seri Najib Razak pada tahun 2018 ketika dia menjadi ketua bahagian Perbicaraan dan Rayuan di Jabatan Peguam Negara (AGC).

“Petikan itu pasti tidak benar dan mempunyai konotasi dan nuansa yang saya tidak mampu memimpin atau mengawasi pasukan pendakwa, sebaliknya menunjukkan bahawa saya lebih selesa dengan tugas pentadbiran.

“Sebaliknya, setelah dia (Thomas) memerintahkan saya untuk meneliti kertas siasatan (IP) untuk kes SRC, saya membentuk pasukan DPP terbaik dan paling berpengalaman untuk meneliti semua pernyataan di IP dan untuk menyiapkan pendakwaan berdasarkan penyata yang juga melibatkan pelbagai urus niaga kewangan yang kompleks.

“Masalah saya memimpin pasukan pendakwaan tidak timbul, tetapi peranan saya adalah sebagai pegawai kanan undang-undang yang berpengalaman luas dalam pendakwaan,” katanya

Hanafiah juga mendedahkan bahawa Thomas telah memberitahu pasukan bahawa dia (Thomas) akan memimpin pasukan. “Untuk kes yang begitu besar, hanya sesuai AG memimpin pendakwaan, seperti yang dilakukan banyak  orang sebelumnya.

“Saya terlibat untuk persiapan perbicaraan tetapi dua atau tiga bulan sebelum perbicaraan dijadualkan dimulakan, dia (Thomas) memberitahu saya untuk tidak terlibat, sebaliknya dia mengarahkan saya untuk memberi tumpuan kepada tugas pentadbiran di AGC,” katanya.

(Visited 506 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button