Politik

PKR berharap dapat beberapa kerusi baharu di Sabah

PKR berharap akan memperoleh beberapa kerusi Sabah yang baru dan bertanding di kawasan-kawasan di mana parti itu dianggap kuat.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail  berkata, perkara itu sudah dibangkitkan kepada Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal semasa pertemuan terakhir mereka yang diadakan pada hari ini (Ahad).

Kata Saifuddin adalah wajar bagi PKR bertanding di kerusi yang mereka menangi pada Pilihan Raya Umum ke-14 pada pilihan raya Sabah yang akan datang.

“PKR Sabah mempunyai jumlah anggota kedua terbesar di negara ini dan kawasan seperti Kota Marudu, Tawau, Pensiangan, Silam dan Kota Belud adalah antara kawasan yang mempunyai jumlah anggota PKR tertinggi di negeri ini,

“Perbincangan hampir selesai, kami hanya mempunyai beberapa jalan keluar untuk diputuskan. Kami akan menyerahkan selebihnya kepada Warisan dan parti gabungan yang lain untuk menyelesaikannya,” katanya semasa lawatan penerangan PKR di Kota KInabalu hari ini seperti yang dipetik dari The Star.

Sambil menggesa para anggota untuk terus bersatu dan membantu mereka yang berada dalam pakatan Pakatan Harapan dan Warisan Plus, dia mengatakan bahawa ini adalah satu-satunya cara bagi mereka untuk mengulangi kemenangan pada Pilihan Raya Umum ke-14.

Ditanya mengenai kenyataan bekas ketua menteri Tan Sri Chong Kah Kiat bahawa PKR terlalu taksub dengan jawatan perdana menteri, Saifuddin mengatakan persoalan itu tidak timbul kerana Presiden parti Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menunggu lebih dari 20 tahun.

Namun, dia tidak ingin mengulas atau memberi komen mengenai masalah ini kerana ada perkara lain yang lebih mendesak yang harus ditangan.

Tetapi Saifuddin memberi jaminan kepada masyarakat bahawa PKR masih utuh dan semuanya baik-baik saja.

Terdahulu, Anwar menasihatkan ahli-ahli untuk terus memaklumkan mengenai perkara-perkara yang berkaitan sebelum berbicara kepada khalayak.

Dia mengatakan setiap pilihan raya berbeza, sambil menambah bahawa harapan dan aspirasi khalayak akan berbeza

“Anda hanya dapat terlibat jika anda memahami mereka, bercakap menggunakan fakta yang tepat dan membiarkan orang boleh melihat harapan ketika mereka mendengar kita berbicara,” kata Anwar.

(Visited 143 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button