Berita

Pesawat terhempas di timur Kongo, nasib 17 penumpang belum pasti

Pesawat penumpang dengan kira-kira 17 penumpang terhempas di timur Republik Demokratik Kongo pada hari Ahad, yang membunuh beberapa orang, kata pejabat gabenor provinsi itu.

Pesawat itu, yang dikendalikan oleh syarikat tempatan Busy Bee, terhempas ketika berlepas untuk penerbangan ke bandar Beni, pejabat Kivu Utara Carly Nzanzu Kasivita dalam satu kenyataan. Bilangan kematian belum jelas.

Busy Bee sibuk tidak tersedia untuk komen.

Kemalangan udara agak kerap di Kongo kerana piawaian keselamatan yang kurang dan penyelenggaraan yang kurang baik. Semua pembawa perdagangan Kongo, termasuk Busy Bee, dilarang beroperasi di Kesatuan Eropah.

Pesawat kargo yang berlepas dari lapangan terbang yang sama terhempas sejam selepas berlepas pada bulan Oktober, membunuh kesemua lapan penumpang. - Agensi
(Visited 50 times, 1 visits today)


Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button