Berita

Kru pesawat AW139 lakukan pendaratan cemas, dilaporkan selamat

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia hari ini mengeluarkan kenyataan berhubung sebuah pesawat helicopter AW 139 no pesawat M72-01 melakukan pendaratan cemas di Perairan Pulau Angsa, Selangor pada pukul 9.55 pagi tadi.

Menurut Maritim, maklumat tersebut diterima menerusi panggilan MERS 999 oleh pemancing yang berada di sekitar lokasi kejadian.

Kenyataan dari Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia

Operasi Mencari dan Menyelamat (CARILAMAT) telah diaktifkan oleh Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dan Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) Putrajaya pada jam 10:15 pagi tadi.

Pesawat yang mendarat cemas diterbangkan oleh Leftenan Komander (M) Tengku Mohd Nizam bin Tengku Zakaria, Leftenan Komander (M) Mohamad Azrol bin Saidi bersama seorang kru udara Pegawai Waran I (M) John bin Ibno dan seorang Perenang Penyelamat, Bintara (M) Muhamad Nurhayyat bin Hashim.

Aset Maritim Malaysia yang diatur gerak ke lokasi kejadian ialah Bot PENGAWAL 25 dari Maritim Negeri Selangor, bot RH 16 dan PSC 39 daripada Pasukan Polis Marin (PPM) Pelabuhan Klang dan sebuah pesawat AS 365 N3 Dauphine Maritim Malaysia dari Stesen Udara Maritim Subang (SUMS). Semua kru AW139 telah diselamatkan oleh pesawat AS 365 N3 dan telah diterbangkan ke SUMS.

Sebelum ini, bot pemancing yang berada di lokasi berkenaan telah memberi bantuan awal kepada kru yang terbabit dan 10 anggota Pasukan Tindakan Khas dan Penyelamat (STAR Team) dan KM BAGAN DATUK juga diatur gerak ke lokasi bagi melakukan kawalan keselamatan di lokasi kejadian.

Maritim Malaysia akan melakukan siasatan lanjut untuk mengenalpasti punca-punca kejadian.

Maritim Malaysia juga mengucapkan terima kasih atas maklumat dan tindakan pantas daripada komuniti maritim yang membantu CARILAMAT kejadian ini. Operasi CARILAMAT telah ditamatkan oleh CAAM pada jam 11:15 pagi sebentar tadi.

Terdahulu tular di media sosial yang disebarkan oleh pemancing berkenaan video pesawat yang terhempas di perairan pulau.

Artikle Berkaitan :>

Laporan awal nahas pesawat terhempas di Elmina, Shah Alam, minggu kedua bulan ini

Datuk Seri Johari Harun antara yang maut pesawat terhempas di Elmina?

(Visited 75 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button