Berita

Perpaduan penting untuk pembangunan umah, negara

Sifat bersatu padu di antara umat Islam akan mewujudkan suasana yang aman, masyarakat yang berkasih sayang serta membantu terhadap pembangunan Ummah, agama, bangsa dan negara.

Marilah kita sama-sama mengambil pengajaran dan iktibar daripada apa yang berlaku di sesetengah negara yang sedang bergolak apabila mengabaikan sifat perpaduan, kasih sayang dan hidup secara berpecah belah.

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selepas berkenan berangkat menghadiri program ‘Hijrah Minda MAIPs (Khas)’ yang diadakan di Masjid Saedol Islam Trang di Thailand.

Keberangkatan tiba baginda disambut oleh Gabenor wilayah Trang, Luechai Charoensup, kepimpinan tertinggi wilayah berkenaan, Tuan Imam serta anak-anak kariahnya.

Program ini dianjurkan bersempena ‘Ziarah Mahabbah MAIPs – Sambutan 100 Tahun MAIPs 2020’ pada kali ini.


Tuanku Syed Faizuddin Putra yang juga merangkap Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) turut menambah bahawa mukmin yang mampu bertahan, bersabar, sentiasa positif dan mengawal hawa nafsunya disamping sentiasa berusaha untuk mengeratkan silaturahim sesama manusia, pastinya layak menerima rahmat serta menghuni syurga Allah Subhanahu Wa Ta’ala kelak.

Islam juga amat menggalakkan kita semua agar sentiasa berhati-hati dan mengelakkan diri daripada sebarang perkara atau tindakan yang boleh mendatangkan bahaya kepada bukan hanya kepada diri sendiri malah kepada orang lain.

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button