Ekonomi

Permulaan lancar untuk VTL Pulau Pinang-Singapura

GEORGE TOWN: Tiada kes positif Covid-19 dikesan pada hari pertama laluan udara Vaccinated Travel Lane (VTL) antara Pulau Pinang dan Singapura semalam.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata seramai 210 penumpang tiba dari Singapura melalui penerbangan AK1730 dan SQ138.

Terdapat 56 penumpang AirAsia dan 154 penumpang dalam penerbangan Singapore Airlines yang mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PIA) di Bayan Lepas di sini masing-masing pada 6.20 petang dan 7 malam.

Pesawat AK1730 menerima tabik hormat meriam air manakala penumpang disambut dengan cenderahati untuk menandakan majlis istimewa itu.

“PIA menerima kumpulan pertama penumpang melalui VTL Pulau Pinang-Singapura semalam dan semuanya berjalan lancar.


“Semua 210 penumpang yang tiba di PIA dibenarkan meninggalkan lapangan terbang selepas disahkan negatif Covid-19,” katanya di laman Facebooknya hari ini.

Wee berterima kasih kepada Malaysia Airports Berhad (MAHB), PIA dan Kementerian Kesihatan kerana bekerjasama dalam memastikan VTL udara antara Pulau Pinang dan Singapura yang bermula semalam berjalan lancar.

Pulau Pinang merupakan destinasi kedua Malaysia yang diperkenalkan selepas Kuala Lumpur di bawah program VTL Singapura-Malaysia.

Terdapat empat syarikat penerbangan yang beroperasi di bawah program ini – Malaysia Airlines, AirAsia, Singapore Airlines dan Scoot.

Kerajaan Malaysia dan Singapura telah mencapai persetujuan untuk memperluaskan VTL melalui udara untuk melayani laluan Pulau Pinang-Singapura mulai semalam.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini mengumumkan bahawa Malaysia akhirnya bersedia untuk membuka semula sempadan antarabangsanya yang telah ditutup selama kira-kira dua tahun akibat pandemik Covid-19 ketika ia memasuki fasa peralihan ke endemisitas mulai 1 April.

 

 

(Visited 167 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button