Ekonomi

Pasaran Asia jatuh pelabur menunggu prospek Fed AS

PASARAN saham Asia kebanyakannya ditutup rendah pada Rabu kerana pelabur menunggu berita mengenai kenaikan kadar faedah AS.

Dengan mesyuarat bank pusat minggu ini, tumpuan adalah pada apa yang akan dikatakan oleh Ketua Federal Reserve AS, Jerome Powell mengenai rancangan untuk menangani kenaikan harga – dengan ramai pegawai bimbang akan menyebabkan ekonomi mengalami kemelesetan dalam usaha mengekang inflasi.

“The Fed “mungkin akan menggunakan hujung minggu ini untuk mengulangi fakta bahawa kadar faedah masih mempunyai banyak ruang untuk naik kerana mereka benar-benar mahu menurunkan inflasi,” Kelvin Tay, ketua pegawai pelaburan Asia Pasifik di UBS Global Wealth Management, memberitahu Bloomberg TV.

Bank pusat menghadapi tindakan mengimbangi antara memerangi inflasi, dengan perang Rusia di Ukraine menyebabkan harga tenaga melonjak, dan mengelakkan kemelesetan.

“Dengan harga gas Eropah terus didagangkan pada paras tertinggi, kebimbangan pelabur semakin meningkat bahawa gabungan bank pusat menaikkan kadar dan harga tenaga yang lebih tinggi akan membawa ekonomi global ke dalam kemelesetan yang panjang,” kata penganalisis CMC Markets Michael Hewson.

Wall Street berakhir dengan kebanyakan kaunter lebih rendah semalam, dan pasaran utama di Asia mengikutinya.

Tokyo bermula positif tetapi tidak bertahan lama untuk ditutup lebih rendah.

“Kebimbangan yang berlarutan mengenai rancangan kenaikan kadar faedah AS membebani pasaran,” kata Hiromi Kanamaru, pakar strategi kanan di Daiwa Securities.

Tokyo ditutup 0.5 peratus lebih  rendah dan Hong Kong, Shanghai dan Taipei turut jatuh manakala Seoul, Sydney dan Wellington meningkat.

Penurunan berterusan di Eropah, dengan London turun 0.4 peratus dalam urus niaga pembukaan manakala Frankfurt dan Paris kedua-duanya turun 0.2 peratus.

“Pasaran Asia telah menolak risiko menjelang mesyuarat Jackson Hole,” kata pakar ekonomi Natixis, Gary Ng.

“Pasaran saham Hong Kong dan China terus menunjukkan prestasi yang lebih lemah daripada pasaran Asia kerana mereka menghadapi ketidaktentuan yang lebih tinggi.” – Agensia

(Visited 232 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button