Nasional

Khairuddin menang saman, mahkamah beri ganti rugi RM300,000

Bekas pemimpin Umno Datuk Khairuddin Abu Hassan dianugerahkan ganti rugi RM300,000 oleh Mahkamah Tinggi atas penahanannya yang menyalahi undang-undang di bawah Sosma tujuh tahun lalu.

Dia ditahan kerana bercakap mengenai skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hakim Mahkamah Tinggi Quay Chew Soon membenarkan saman sivil Khairuddin terhadap kerajaan berhubung penahanannya di penjara Sungai Buloh selama 60 hari.

Mahkamah juga memerintahkan kerajaan membayar kos RM50,000.

Quay berkata Khairuddin lantang bersuara mengenai isu 1MDB dan pergi ke beberapa negara luar iaitu Perancis, Switzerland, England, Hong Kong, dan Singapura untuk bertemu dengan agensi penguatkuasaan di sana.


Pada 18 Sept 2015, Khairuddin ditahan polis di tempat letak kereta kediamannya kerana disyaki melakukan kesalahan mengikut Seksyen 124C Kanun Keseksaan.

Seksyen 124C Kanun Keseksaan menetapkan bahawa sesiapa yang cuba melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen akan dihukum penjara maksimum 15 tahun.

Quay berkata beliau tidak melihat sebarang bahan yang mewajarkan penahanan sedemikian kerana defendan gagal mengemukakan sebarang bukti terhadap Khairuddin.

“Saya dapati plaintif telah mengesahkan bahawa penahanan pertamanya selama enam hari bermula 18 Sept 2015 hingga 23 Sept 2015 adalah menyalahi undang-undang.

“Plaintif selepas dibebaskan pada 23 Sept tahun sama sekali lagi ditahan semula oleh sepasukan anggota polis di koridor mahkamah di bawah Seksyen 4(1) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas), atau Sosma.

“Khairuddin kemudiannya didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 124L Kanun Keseksaan yang berkaitan cubaan melakukan sabotaj terhadap perkhidmatan perbankan dan kewangan negara.

“Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi pada 18 Nov 2015, memutuskan Seksyen 124L Kanun Keseksaan tidak termasuk dalam bidang Sosma,” katanya.

Quay berkata pada ketika ini, Khairuddin telah ditahan di bawah Sosma selama 56 hari mulai 23 Sept 2015 hingga 18 Nov 2015.

“Saya mendapati bahawa defendan telah menangkap dan menahan Khairuddin secara tidak sah di bawah Sosma, apabila dia tidak disiasat di bawah kesalahan yang termasuk dalam bidang Sosma.

“Saksi defendan sepanjang perbicaraan gagal memberi justifikasi mengapa Khairuddin terpaksa ditangkap dan direman di bawah Sosma.

“Saksi defendan gagal memberi keterangan di mahkamah sebab Khairuddin terpaksa disiasat atas kesalahan mengikut Seksyen 124K atau 124L Kanun Keseksaan,” katanya.

Quay berkata tiada sebab untuk mempercayai bahawa plaintif terlibat dalam plaintif terlibat dalam kesalahan keselamatan di bawah Seksyen 4(1) Sosma.

“Tujuan dan objektif Sosma adalah untuk memerangi keganasan. Ia bertujuan untuk membendung aktiviti keganasan dan keganasan terancang.

“Saya rasa tidak percaya bagaimana aktiviti Khairuddin membuat laporan polis dan laporan di luar negara serta menyuarakan kebimbangannya mengenai isu 1MDB, boleh dikira sebagai tindakan keganasan atau keganasan,” tambahnya.

Bagaimanapun, mahkamah memutuskan Khairuddin gagal membuktikan, atas imbangan kebarangkalian, niat jahat di pihak defendan.

“Plaintif tidak menunjukkan bahawa tujuan tunggal atau dominan yang menggerakkan pendakwaan terhadapnya adalah untuk menutup kegiatan Datuk Seri Najib Razak yang ketika itu menjadi perdana menteri dan menteri kewangan,” katanya sambil menambah Najib bukan pihak yang saman itu.

Dalam samannya, Khairuddin telah menamakan bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar, bekas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali dan enam individu lain sebagai defendan.

Khairuddin memfailkan saman itu pada 4 Mei 2018, mendakwa pada 18 Sept 2015, dia ditahan polis untuk siasatan mengikut Seksyen 124C Kanun Keseksaan.

Menurut pernyataan tuntutannya, pada 23 Sept tahun yang sama, selepas mahkamah memerintahkan pembebasannya, dia ditahan semula di bawah Sosma dan didakwa di mahkamah majistret di sini mengikut Seksyen 124L kerana cuba mensabotaj ekonomi negara.

Bagaimanapun, pada 12 Mei 2017, pihak pendakwaan memutuskan untuk menarik balik pertuduhan terhadapnya dan dia kemudiannya dibebaskan dan dilepaskan.

Khairuddin mendakwa penahanannya di bawah Sosma adalah menyalahgunakan undang-undang kerana telah menyebabkan dia ditahan secara salah di penjara Sungai Buloh selama 60 hari.

Beliau juga mendakwa pihak pendakwaan mempunyai niat jahat terhadapnya sehingga menyebabkan reputasi dan imejnya tercemar.

(Visited 178 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button