Ekonomi

Pengurusan buruk adalah bencana buat negara

Pemimpin UMNO, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata jika Perikatan Nasional (PN) meneruskan trend buruk mengurus negara ini, negara menuju bencana dan Malaysia mungkin akan berakhir sebagai kegagalan besar.

Negara kata beliau, berada di bawah tekanan berat di semua bidang tetapi kepemimpinan PN sekarang nampaknya tidak mengerti. Dan fokus mereka nampaknya berpegang teguh pada kekuasaan dengan apa jua kos, walaupun rakyat menderita sebagai akibatnya.

Beliau juga menyalahkan Seorang pemimpin kanan UMNO menyalahkan PN atas 68 peratus pelaburan asing langsung (FDI) di Malaysia tahun lalu.

Timbalan Ketua UMNO Johor itu mengatakan masalahnya terletak pada pengurusan ekonomi, kerana negara-negara lain di rantau ini tidak mengalami nasib buruk seperti Malaysia kerana Covid-19.

Agensi pembangunan PBB mengatakan dalam laporan bahawa pelaburan asing jatuh hanya RM10 bilion tahun lalu, penurunan 68 peratus, sementara tahap pelaburan di Asia Tenggara hanya menurun sebanyak 31 peratus.


Sebagai perbandingan, tahap FDI Singapura turun 37 peratus menjadi RM235 bilion, Indonesia 24 peratus menjadi RM73 bilion dan Vietnam 10 peratus menjadi RM56 bilion. Filipina menolak trend dengan FDI meningkat 29 peratus kepada RM26 bilion.

Jazlan, bekas timbalan menteri dalam negeri, mengatakan bahawa jelas bahawa kementerian yang merupakan pengurus utama hala tuju ekonomi negara, telah gagal setelah hampir setahun berkuasa.

“Pemerintah Perikatan Nasional (PN) sepertinya tidak memikirkan hal-hal yang luar biasa dalam hal perancangan ekonomi dan kewangan untuk masa depan. Kami kehilangan pelaburan dan juga bakal pelabur.

“Jelas kualiti menteri PN sangat dipersoalkan. Sekiranya sebilangan dari mereka tidak sesuai, mereka harus berhenti dan membiarkan yang lebih mampu mengambil alih. Kami mempunyai ramai dalam UMNO yang dapat melakukan pekerjaan yang jauh lebih baik, ” katanya lapor FMT.

Dia mengatakan bahawa pemerintah tidak cekap dan bersembunyi di balik keadaan darurat, sambil menambah bahawa ini dan angka Covid-19 yang semakin meningkat adalah sebab mengapa UMNO sebagai parti mesti melepaskan diri dari PN untuk mengelakkan Ahli Parlimen UMNO dihukum oleh pengundi pada PRU-15.

“Perubahan dua kali pemerintahan selepas PRU-14 gagal menanamkan keyakinan kepada pelabur asing terhadap masa depan politik dan ekonomi Malaysia.”

Nur Jazlan, seorang akauntan bertauliah dengan latihan, mengatakan sementara sektor pembuatan menghadapi masalah dengan para pelabur menarik diri atau tidak ingin masuk, sektor perladangan menghadapi kekurangan tenaga kerja yang besar.

“Ketersediaan pekerja akhirnya akan menentukan harga komoditi dan bukan permintaan global. Walaupun begitu, semua kementerian yang relevan nampaknya tidak tahu bagaimana menangani cabaran ini.

 

 

(Visited 377 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button