Nasional

Pengangguran di kalangan penduduk miskin bandar meningkat dua kali ganda sejak September, kata Unicef

Kadar pengangguran dalam kalangan isi rumah bandar berpendapatan rendah di Malaysia telah meningkat dua kali ganda di Lembah Klang semasa perintah kawalan pergerakan bersyarat yang dikenakan tahun lalu, kata laporan Unicef, dana kanak-kanak PBB.

Tinjauan terhadap 500 isi rumah di flat kos rendah Kuala Lumpur mendapati bahawa pengangguran meningkat dari 7% pada bulan September menjadi 15% pada bulan Disember, dengan satu dari tiga orang dewasa di isi rumah ini tanpa pekerjaan.

Kadar kemiskinan bagi keluarga yang dipimpin oleh wanita atau orang kurang upaya juga sangat tinggi, di mana hampir separuh dari mereka hidup dalam kemiskinan, kata laporan mengenai “Keluarga Terpinggir”.

Dr Rashed Mustafa Sarwar, wakil Unicef di Malaysia, mengatakan bahawa “sementara beberapa keluarga telah mulai pulih, yang lain terus merosot dan, pada awal perintah kawalan pergerakan kedua, hampir mencapai tahap pasrah”.

Laporan itu menunjukkan bahawa 63% isi rumah mengalami kesukaran untuk memenuhi keperluan asas mereka dan membeli barang keperluan harian, walaupun terdapat bantuan kewangan kerajaan dan zakat.


Unicef juga melaporkan peningkatan tekanan di antara orang ramai, kerana banyak yang bimbang tidak mampu menyediakan makanan untuk keluarga dan kurangnya peluang pekerjaan. Ada juga yang bimbang dengan akses anak mereka untuk mendapat pendidikan yang baik.

Najib Assifi dari Dana Penduduk Bangsa-Bangsa Bersatu di Malaysia menyatakan bahawa terdapat perubahan dalam “dinamika sosial” keluarga ketika mereka berusaha mengatasi keadaan ekonomi yang semakin buruk.

“Dengan pesimisme yang meningkat memperburuk masalah kesihatan mental, ia mulai membentuk lingkungan hidup yang tidak sihat, secara psikologi dan kadang-kadang secara fizikal.

“Tidak ada yang lebih terjejas daripada kanak-kanak, mereka yang menderita penyakit kronik, orang kurang upaya dan termasuk orang yang menjaga mereka,” katanya.

Rashed meminta reformasi perlindungan sosial untuk lebih membantu kumpulan rentan yang menderita wabak tersebut.

Dia mengatakan bahawa ada keperluan untuk memperluas jaringan keselamatan sosial kepada yang bekerja sendiri, yang telah melihat pengurangan pendapatan disebabkan oleh aktiviti perniagaan yang kurang dalam beberapa bulan terakhir, dan untuk secara keseluruhan memperkuat dasar dan program negara untuk keluarga yang memerlukan.

 

(Visited 154 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button