Nasional

Pelepasan cukai pendapatan individu untuk SSPN diperkenalkan semula

Perlepasan cukai SSPN diperkenalkan semula

PELEPASAN cukai bagi deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) akan diperkenalkan semula, persidangan Dewan Negara hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata langkah itu dibuat berikutan gesaan banyak pihak meminta kerajaan mempertimbangkan pelepasan cukai yang tidak termasuk dalam Bajet 2023 yang disemak semula.

“Saya bersetuju untuk melanjutkan pengecualian cukai ini sehingga 2024 yang akan memberi manfaat kepada 400,000 pembayar cukai dan menelan belanja kerajaan RM250 juta,” katanya semasa membentangkan Bajet 2023 di dewan tinggi hari ini.

Pelepasan itu pada mulanya ditawarkan pada RM6,000, tetapi kemudiannya dinaikkan kepada RM8,000 di bawah Bajet 2019.


Anwar, yang juga menteri kewangan, telah membentangkan bajet persekutuan terbesar setakat ini, berjumlah RM386.14 bilion, di Dewan Rakyat 24 Feb.

Dewan rakyat semalam meluluskan Rang Undang-undang Perbekalan 2023 melalui undi suara majoriti, menghantarnya ke Dewan Negara.

Anwar telah pun membentangkan bajet mini untuk menampung perbelanjaan mengurus sehingga RM107 bilion bagi tahun ini semasa sidang khas yang diadakan pada Disember tahun lepas, apabila beliau memperoleh undi percaya.

Tambahan RM57 bilion turut diluluskan di bawah dana pembangunan.

Ini adalah bajet pertama yang dibentangkan oleh kerajaan perpaduan. -SM

BACA JUGA : Anwar terbuka mengenai dana politik PKR 

(Visited 52 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button