Ekonomi

Pelan Pemulihan Negara menyediakan jalan keluar dari krisis – MaGIC

Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) mengalu-alukan pembukaan sektor secara beransur-ansur seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam Pelan Pemulihan Negara.

“Pendekatan empat fasa memiliki peralihan yang jelas yang dirancang untuk membawa negara keluar dari krisis kesihatan dan ekonomi yang disebabkan oleh wabak COVID-19 global. Ini menyediakan peta jalan untuk mengurangkan sekatan dan menawarkan jalan menuju kehidupan normal semula” kata Amiruddin Abdul Shukor, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif, MaGIC.

“Indikator-indikator ini seperti yang diramalkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Nasional (NSC) berdasarkan data yang tersedia, memungkinkan kita kembali menjalani kehidupan dengan selamat, pada waktu yang tepat untuk semua sektor masyarakat. Pendekatan berfokus pada maklumat membolehkan kita mengutamakan hasil kesihatan, ekonomi dan pendidikan yang lebih baik” katanya lagi.

Dalam tempoh ini, MaGIC akan terus mengurus dan menyelaraskan inisiatif yang diumumkan oleh kerajaan di bawah inisiatif Belanjawan Nasional 2021, PENJANA, PRIHATIN dan PEMERKASA. Ini termasuk Sandbox Inovasi dan Teknologi Nasional (NTIS), Geran Pemadanan Impak Sosial (SIM), Program Perolehan Impak Sosial Kerajaan (PPISK) dan Pemacu Cabaran Inovasi Sosial (SICA) dan pelbagai program pembangunan kapasiti untuk syarikat permulaan dan perusahaan sosial.

Aktiviti akan disesuaikan dan diutamakan mengikut prosedur operasi standard (SOP) dan keperluan kerajaan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button