Nasional

PdPR 2.0: Guru berang, NUTP tidak dibawa berbincang

Guru-guru marah atas buku panduan pembelajaran dalam talian baru Kementerian Pendidikan (PdPR 2.0) dan kesatuan guru terbesar di negara ini mengatakan bahawa ia tidak dimaklumkan mengenai perubahan tersebut.

Setiausaha Agung Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP), Harry Tan berkata, mereka kini sedang mengumpulkan aduan daripada guru dan ibu bapa.

“NUTP tidak pernah terlibat dalam PdPR 2.0 ini”, katanya lapor FMT.

Katanya, di bawah PdPR 2.0, proses pembelajaran mengikut jadual penuh, serupa dengan yang ada di sekolah tetapi dengan ciri baru yang melibatkan tutorial.

“Sekiranya seorang guru mempunyai dua jangka masa selama 60 minit, 30 minit adalah untuk pelajar membuat kerja rumah mereka dan guru akan dihubungi.”

Sebilangan guru telah menyampaikan rasa tidak senang mereka terhadap PdPR 2.0 ke media sosial.

Seorang guru, MK Izzuddin, bertanya apakah kementerian berpendapat pembelajaran dalam talian sama dengan pembelajaran di dalam kelas.

“Apakah kementerian menyedari berapa lama guru menyiapkan isi untuk setiap topik?”

Izzuddin juga menyuarakan keprihatinan terhadap kesan jadual pembelajaran dalam talian yang begitu padat pada anak-anak, terutamanya kerana beberapa keluarga mungkin mempunyai beberapa anak yang bersekolah.

“Apakah kementerian mempertimbangkan beban yang ditanggung oleh ibu bapa yang harus memantau pembelajaran online anak-anak mereka? Bagaimana dengan pekerjaan mereka jika mereka harus mengawasi anak-anak mereka dari jam 7.30 pagi hingga 1 tengah hari setiap hari? ”

Guru-guru lain juga mengadu tentang jadual yang padat, mengatakan mereka sudah bekerja berjam-jam untuk menyiapkan pelajaran. Malah ada yang mengatakan bahawa mereka tidak dapat menolong anak mereka sendiri dalam pelajaran kerana mereka harus mengutamakan pekerjaan mereka.

Sementara itu, bekas menteri pendidikan Maszlee Malik mengatakan jadual pembelajaran dalam talian seperti sekolah tidak masuk akal dan akan merugikan guru.

Dia mengaku telah mendapat maklumat bahawa beberapa jabatan pendidikan negeri telah mengeluarkan surat yang memaksa guru mengajar lima mata pelajaran sehari.

Maszlee berkata, manual baru itu harus diketepikan dan guru harus diberi autonomi untuk menjalankan kelas dalam talian mengikut kemampuan mereka dan akses pelajar terhadap pembelajaran dalam talian.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button