Auto TravelBerita Auto

Neta V, kenderaan elektrik termurah di Malaysia dilancarkan dengan harga RM99,800

Julat pemanduan untuk caj penuh 380 km, dengan kelajuan maksimum 120 km/j

PENGELUAR kenderaan elektrik (EV) China, Neta secara rasminya membuat kemunculan sulungnya di Malaysia, dan model pertama yang ditawarkan di sini ialah Neta V. Pengedaran kereta Neta dikendalikan oleh Intro Synergy, anak syarikat milik penuh GoAuto Group dengan kerjasama Hozon New Energy Auto.

Berharga RM99,800 di atas jalan tanpa insurans, Neta V kini merupakan EV termurah di pasaran kami. Sebagai sebahagian daripada promosi istimewa, 100 pelanggan pertama yang membuat tempahan dalam talian akan menerima baucar tunai bernilai RM10,000, ini bermakna anda mampu memilikinya dengan harga rendah sehingga RM89,800! Menurut Intro Synergy, penghantaran akan bermula pada suku ketiga tahun ini. Jika anda mahukannya, anda boleh menempahnya secara dalam talian sekarang.

Untuk nilai harga yang ditawrkan tersebut, anda mendapat bateri litium-ion dengan kapasiti tenaga 38.5 kWj yang mampu untuk bergerak dalam jarak 380 km mengikut piawaian NEDC. Neta V menyokong pengecasan AC (Jenis 2) pada maksimum 6.6 kW, dengan pengecasan penuh mengambil masa lapan jam.


Ia juga boleh melakukan pengecasan pantas DC (CCS2) pada 100 kW untuk mendapatkan bateri daripada keadaan pengecasan 30-80% dalam masa 30 minit sahaja. Pengguna juga boleh menggunakan crossover untuk menghidupkan aksesori dan peranti elektronik melalui sistem kenderaan ke muatan (V2L) yang mampu menghantar sebanyak 3.3 kW.

Neta V menggunakan motor elektrik yang dipasang di hadapan dengan kadar 95 PS (94 hp atau 70 kW) dan tork 150 Nm. Pembuat kereta itu memetik ia mampu memecut 0-50 km/j dalam masa 3.9 saat dan mampu mencapai kelajuan tertinggi 120 km/j dengan output sederhana ini. Dari segi dimensi, Neta V berukuran 4,070 mm panjang, 1,690 mm lebar, 1,540 mm tinggi dan mempunyai jarak roda sepanjang 2,420 mm.

Neta V hanya ditawarkan dalam satu varian yang didatangkan standard dengan aloi 16-inci (dengan tayar profil 185/55), lampu depan projektor halogen automatik, DRL LED, lampu belakang LED, masuk dan permulaan tanpa kunci, panel instrumen digital 12-inci, dan brek letak kereta elektronik, skrin sentuh infotainment 14.6 inci dengan kamera undur dan enam pembesar suara serta upholsteri kulit sintetik.

Dari segi keselamatan, Neta V hanya dilengkapi dengan dua beg udara dan susunan sistem pasif biasa seperti ABS, EBD, bantuan brek, kawalan cengkaman dan ESC. Anda tidak mendapat sistem bantuan pemandu yang aktif seperti brek kecemasan autonomi dan bantuan terus lorong, tetapi anda mendapat penahanan brek automatik, bantuan permulaan bukit, kawalan turun bukit, monitor tekanan tayar dan kawalan pelayaran pasif.

Lima warna ditawarkan iaitu Sakura Pink, White Storm, Sky Blue, Cyan dan Midnight Grey. Jika anda mahukan diskaun RM10,000 anda perlu menjadi 100 yang terawal menempahnya. Anda boleh menempahnya dalam talian sekarang hanya dengan RM1,000. – SM

Artikel berkaitan > PKS, vendor harus selari dengan perkembangan terkini untuk kekal berdaya saing dalam pasaran EV

(Visited 232 times, 2 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button