Alam Sekitar

Marikh belum sesuai untuk jadi lokasi penempatan baharu untuk manusia

Sehingga kini, Marikh bukanlah tempat yang boleh didiami oleh manusia tanpa perlindungan yang meluas dan teknologi canggih.

Marikh adalah planet yang sangat berbeza daripada Bumi dan mempunyai beberapa cabaran utama yang perlu diatasi jika manusia ingin tinggal di sana.

Beberapa cabaran utama bagi manusia yang tinggal di Marikh ialah:

Atmosfera Nipis: Marikh mempunyai atmosfera yang sangat nipis dan kebanyakannya terdiri daripada karbon dioksida. Ini bermakna oksigen tidak mencukupi untuk bernafas, dan tekanan atmosfera yang rendah akan menyebabkan cecair dalam badan manusia mendidih pada suhu yang lebih rendah.

Suhu Melampau: Suhu di permukaan Marikh adalah melampau, dengan suhu purata sekitar tolak 80 darjah Fahrenheit (tolak 62 darjah Celsius). Ini bermakna manusia memerlukan perlindungan luaran untuk mengelakkan pembekuan.

Sinaran Berbahaya: Marikh tidak mempunyai medan magnet yang kuat seperti Bumi yang melindungi daripada sinaran kosmik yang berbahaya. Ini bermakna manusia yang tinggal di Marikh akan terdedah kepada radiasi berbahaya, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Sumber Terhad: Marikh tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk menyokong kehidupan manusia tanpa import besar dari Bumi. Ini termasuk air, makanan dan bahan api.

Walaupun terdapat misi penerokaan manusia yang dirancang ke Marikh, seperti misi Artemis dan rancangan SpaceX untuk penjajahan Marikh, cabaran ini masih belum dapat diatasi dengan teknologi canggih dan usaha yang besar.

Dalam beberapa dekad akan datang, kita mungkin akan melihat perkembangan selanjutnya dalam usaha untuk menjadikan Marikh tempat yang lebih sesuai untuk didiami manusia, tetapi pada masa ini, Marikh kekal sebagai persekitaran yang sangat berbahaya dan tidak mesra untuk manusia tanpa perlindungan dan persediaan yang sewajarnya.

(Visited 233 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button