Nasional

Malaysia tegaskan isu Laut China Selatan diselesaikan secara aman

MALAYSIA menegaskan isu yang melibatkan Laut China Selatan perlu diselesaikan secara aman dan mengikut prinsip undang-undang.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sebagai negara penuntut, Malaysia mahu semua pihak mengelak daripada mengambil tindakan yang bersifat provokatif.

“Kedudukan Malaysia di Laut China Selatan kekal konsisten. Sebagai penuntut menyatakan, Malaysia tegas berpandangan bahawa perkara berkaitan Laut China Selatan mestilah diselesaikan secara aman dan konstruktif mengikut pengiktirafan universal prinsip undang-undang antarabangsa, termasuk UNCLOS 1982.

“Malaysia menyeru semua negara untuk terus komited ke arah mengekalkan Laut China Selatan sebagai lautan keamanan, kestabilan dan perdagangan.

“Untuk tujuan ini, semua pihak harus tahan diri dan elakkan tindakan yang boleh dianggap provokatif, yang boleh
merumitkan lagi keadaan dan meningkatkan ketegangan di kawasan itu,” tegas Ismail Sabri.


Beliau berkata demikian dalam Sidang Kemuncak Khas ASEAN-China sempena memperingati ulang tahun ke-30 Hubungan Dialog ASEAN-China,menerusi persidangan video hari ini yang turut disertai Presiden China Xi Jinping.

Katanya, Malaysia menekankan kepetingan pelaksanaan Deklarasi Perilaku Pihak di Laut China Selatan secara keseluruhannya.

Sementara itu, Malaysia memuji China kerana membangunkan vaksin Covid-19 dalam jangka masa yang singkat dan komitmennyq. dalam membekalkan vaksin sebagai kebaikan awam global.

“Malaysia adalah amat menghargai 28 juta dos vaksin yang telah disumbangkan oleh China ASEAN, 500,000 daripadanya diterima oleh Malaysia.

“Usaha anda pasti membantu dalam perjuangan kolektif menentang COVID-19. Malaysia berharap untuk menerima sebuah tambahan satu juta dos,” kata Ismail Sabri.

Tambah beliau, ASEAN dan China boleh meningkatkan kerjasama dalam kesihatan awam dan keupayaan farmaseutikal melalui perkongsian teknologi, pengetahuan dan harta intelek.

Kerjasama tersebut akan membantu dalam meningkatkan sistem kesihatan awam ASEAN untuk memastikan mereka bersedia untuk menangani kesihatan masa depan dengan berkesan kecemasan.

Sementara itu, Perdana Menteri berkata, Malaysia mengalu-alukan mesyuarat maya antara Xi dan Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden yang diadakan secara membina.

Malaysia mengalu-alukan pengiktirafan kolektif tanggungjawab kedua-dua negara ke arah mengekalkan keamanan, pembangunan dan kemajuan sosial.

Oleh itu, kata Ismail Sabri, ASEAN dan China boleh berusaha untuk meningkatkan multilateralisme, terutamanya untuk mereformasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi memastikan ia kekal berkesan dan relevan di tengah-tengah dinamik global yang berkembang.-SM

(Visited 40 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button