Nasional

Malaysia sedang bincang dengan negara lain untuk iktiraf sijil MySejahtera

IPOH: Kerajaan sedang berbincang dengan negara besar untuk mengiktiraf sijil ujian dan vaksinasi Covid-19, seperti yang dilakukan oleh Kesatuan Eropah (EU), bagi memudahkan pergerakan pelancong Malaysia ke luar negara.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata keputusan Suruhanjaya Eropah mengenai pengiktirafan itu, berkuat kuasa semalam, akan membolehkan pelancong dari Malaysia meneroka ke luar negara tanpa terlalu bersusah payah.

“Mereka benar-benar berpuas hati dengan keselamatan, keaslian dan juga kebolehcapaian (sistem), yang sama dengan piawaian EU.

“Kementerian sains, teknologi dan inovasi (Mosti) sedang berbincang dengan semua negara utama untuk destinasi lain mengiktiraf MySejahtera.

“Malah beberapa minggu lalu, saya pergi ke UK dan tiada masalah,” katanya pada sidang media selepas melawat Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini hari ini.


Dalam satu kenyataan yang disediakan di laman web EU, presiden Suruhanjaya Eropah Ursula Von Der Leyen berkata vaksinasi Covid-19 dan sijil ujian yang dikeluarkan oleh Malaysia adalah mengikut Sistem Pengurusan Vaksin Kesatuan dan dianggap setara dengan yang dikeluarkan dalam mengikut Peraturan (EU) 2021/953.

Sementara itu, Khairy berkata beliau telah dipanggil untuk memberi kenyataan pada 14 April lalu kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berhubung isu pembangunan dan perolehan aplikasi MySejahtera.

“Saya tiada apa yang hendak disembunyikan. Aplikasi penting ini digunakan untuk (pengurusan) Covid-19, vaksinasi dan Pusat Penilaian Covid-19 Maya (VCAC),” katanya.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button