Jenayah

Malaysia dapatkan bantuan Interpol siasat pelawak Singapura

KUALA LUMPUR, 13 Jun – Malaysia akan mendapatkan bantuan Interpol dalam mengesan dan menyiasat komik berdiri yang mempersendakan negara dan membuat jenaka mengenai kehilangan Penerbangan Malaysia Airlines MH370, kata ketua polisnya pada Selasa.
Jocelyn Chia, seorang pelawak yang berpangkalan di New York, mencetuskan kontroversi di Malaysia dan Singapura bulan ini selepas dia menyiarkan di media sosial klip set komedi secara langsung di mana dia bergurau tentang pesawat yang hilang sembilan tahun lalu dengan 239 orang di atas kapal.Serpihan yang dikaitkan dengan pesawat telah ditemui selama bertahun-tahun, tetapi nasib dan lokasi pesawat masih menjadi misteri.
Chia, yang membuat persembahan di sebuah kelab komedi di New York, dikritik secara meluas di Malaysia, dengan menteri dalam negeri menyifatkan komennya sebagai tidak sensitif dan menyinggung perasaan.
Ketua polis negara Acryl Sani Abdullah Sani berkata Malaysia minggu ini akan meminta Interpol mengesan lokasi dan identiti penuhnya bagi memudahkan siasatan lanjut, lapor agensi berita negeri Bernama.

Beliau berkata Malaysia akan menyiasat komen Chia di bawah undang-undangnya sendiri berkaitan provokasi, hasutan dan penerbitan kandungan dalam talian yang menyinggung perasaan.
Chia, seorang peguam yang menjadi pelawak yang mengatakan dia berasal dari Singapura, tidak dapat dihubungi segera untuk mendapatkan komen.
Dalam temu bual dengan CNN pada hari Ahad, Chia berkata dia tetap dengan jenakanya walaupun terdapat kontroversi, tetapi klip pendek di media sosial membawanya keluar dari konteks.
“Setelah difikirkan, saya melihat bahawa mempunyai ini sebagai klip yang dilihat daripada konteks kelab komedi adalah berisiko,” Chia dilaporkan berkata.
Komedinya, yang turut menyentuh hubungan sejarah antara negara jiran Malaysia dan Singapura, turut mencetuskan kemarahan di Singapura.
Vivian Balakrishnan, menteri luar Singapura, memohon maaf kepada rakyat Malaysia atas komennya dan berkata pelawak itu tidak bercakap mewakili rakyat Singapura.

Insiden Chia berlaku di tengah-tengah apa yang dikatakan aktivis sebagai tindakan keras terhadap kebebasan bersuara. Tahun lalu, sebuah kelab komedi telah ditutup berikutan dakwaan ia menganjurkan komik yang menyentuh isu sensitif perkauman dan agama.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button