Nasional

Lelaki bergelar Datuk Seri didakwa terima suapan RM15 juta

SEORANG lelaki berusia 54 tahun bergelar Datuk Seri didakwa di Mahkamah Sesyen, di sini, atas empat pertuduhan meminta dan menerima suapan RM15 juta dua tahun lalu.

Datuk Seri Sim Choo Thiam bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu selepas ia dibacakan kepadanya di hadapan hakim Sesyen Rozina Ayob pagi ini.

Bagi pertuduhan pertama, dia mengaku dibicarakan kerana meminta rasuah RM15 juta daripada Hep Kim Hong, pengarah Asia Coding Centre Sdn Bhd, pada Jun 2021, di pejabat Shaas Holdings di Solaris Dutamas, di sini.

Beliau didakwa meminta jumlah rasuah tersebut melalui seorang Syed Abu Zafran Syed Ahmad, sebagai dorongan supaya Datuk Seri Hamzah Zainuddin, yang merupakan menteri dalam negeri ketika itu, melakukan apa yang dicadangkan, iaitu mendapatkan apa sahaja projek di bawah agensi Kementerian Dalam Negeri untuk Pusat Pengekodan Asia.

Dia juga didakwa dengan tiga pertuduhan menerima rasuah RM3.5 juta, RM5.5 juta dan RM6 juta daripada Hep pada 19, 28 dan 30 Julai tahun yang sama di sebuah tempat letak kereta di Blok D1, Solaris Dutamas.

Kesemua pertuduhan itu didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun, atau denda tidak kurang lima kali ganda jumlah suapan yang diterima, atau RM10,000, mengikut mana-mana jumlah yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memaklumkan kepada mahkamah bahawa kesalahan yang dihadapi tertuduh adalah kesalahan tidak boleh diikat jamin.

Bagaimanapun, beliau berkata sekiranya mahkamah menggunakan budi bicaranya untuk membenarkan ikat jamin, beliau mencadangkan ia ditetapkan sebanyak RM1 juta, dengan syarat tambahan seperti mengarahkan Sim menyerahkan pasportnya kepada mahkamah dan memintanya melaporkan kepada SPRM cawangan KL sekali setiap bulan.

Peguam Low Wei Loke, yang mewakili Sim, tidak membantah cadangan itu.

Hakim kemudian memerintahkan tertuduh diikat jamin RM1 juta, selepas bertanya sama ada dia boleh membayar jumlah itu serta-merta, yang menurutnya boleh.

Dia juga memerintahkan Sim menyerahkan pasportnya kepada mahkamah dan melaporkan kepada SPRM cawangan KL sekali setiap bulan.

Rozina kemudian menetapkan 14 Jun untuk sebutan. -SM

BACA JUGA : Hafidz Roshdin buat laporan polis dakwa isteri gugurkan kandungan selepas minta duit

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button