Nasional

Lokman Adam gagal ketepikan hukuman penjara

Bekas ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Lokman Noor Adam (gambar) gagal mengetepikan hukuman penjara sebulan kerana menakutkan saksi dalam perbicaraan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) melibatkan Datuk Seri Najib Razak.

Ini susulan keputusan sebulat suara oleh panel tiga hakim, yang dipengerusikan oleh Hakim Kamaludin Md Said, yang menolak bidaan Lokman di Mahkamah Rayuan di sini pada Rabu (26 Okt).

Hakim lain dalam panel itu ialah Hakim Che Mohd Ruzima Ghazali, yang membacakan keputusan itu, dan Hakim Nordin Hassan.

“Kami mendapati tiada kesilapan dengan keputusan Mahkamah Tinggi. Jelas ada niat untuk mengganggu keadilan (oleh kontemnor),” kata Hakim Che Mohd Ruzima.

Lokman telah merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 15 Julai 2021 yang mensabitkan dan menjatuhkan hukuman atas kesalahan menghina mahkamah kerana menakutkan bekas pegawai khas Najib Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, saksi utama dalam perbicaraan 1MDB bernilai RM2.28 bilion.


Panel mahkamah rayuan juga menolak rayuan balas oleh pihak pendakwaan yang bertujuan untuk meningkatkan hukuman penjara sebulan Lokman.

“Hukuman yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi tidak seharusnya mudah ‘disentuh’ di peringkat rayuan melainkan ada bukti hukuman itu keterlaluan.

“Tiada alasan munasabah untuk kami membetulkan hukuman itu. Kami sebulat suara mendapati hukuman oleh hakim Mahkamah Tinggi itu sesuai dan munasabah.

“Kami menolak kedua-dua rayuan (oleh pihak pendakwaan dan perayu) mengenai hukuman itu,” kata Hakim Che Mohd Ruzima.

 

 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button