Agama

Larangan perarakan Kavadi, Ramai kecewa

Pembatalan perarakan kavadi yang berlangsung selama sebelas jam untuk Thaipusam menyebabkan pembawa kavadi dalam kebingungan kerana ramai penganut yang menghabiskan wang simpanan dan gaji mereka untuk menyediakan kavadi.

Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Mohamed Sadique, pada Rabu, mengumumkan bahawa perarakan kavadi akan dihalang semasa Thaipusam bagi mengekang penularan Covid-19.

Penganut, katanya, hanya dibenarkan membawa paal koodam, atau periuk susu, untuk menunaikan nazar mereka.

Pengumuman Halimah mengejutkan ramai pembawa kavadi, terutamanya di sini dan di Ipoh, kerana pengurusan kuil telah memberitahu mereka bahawa perarakan kavadi akan diteruskan dengan peraturan yang lebih ketat.

Pembuat kavadi veteran Balasubramaniam Batumalai, 43, berkata dia kerugian hampir RM25,000 akibat pengumuman saat akhir dan keputusan tidak konsisten yang dibuat oleh pengurusan Kuil Sri Subramaniar (Batu Caves) sejak Disember.


“Menjelang akhir bulan lalu, jawatankuasa kuil berkata penganut akan dibenarkan membawa kavadi dan menunaikan nazar mereka sebelum 15 Jan.

“Bagaimanapun, mereka melarang urumee melam, atau persembahan gendang, daripada mengiringi perarakan kavadi dan kami bersetuju.

“Kemudian pada Januari lalu, jawatankuasa kuil memberi kelulusan untuk 200 kavadi memasuki kuil, tetapi pembawa kavadi diminta mendaftar secara dalam talian dengan pengurusan kuil.

“Tetapi melepasi sistem dalam talian adalah mengecewakan. Jawatankuasa kuil terus menukar tarikh pendaftaran untuk perarakan kavadi sehingga saat akhir.

“Walaupun berdepan halangan, saya mendaftarkan 12 mayil kavadi (kavadi yang diperbuat daripada bulu merak) dan kemudian Kementerian Perpaduan Negara mengeluarkan kenyataan itu,” katanya kepada New Sunday Times.

Balasubramaniam berkata membuat mayil kavadi menelan kos hampir RM7,000 dan mengambil masa berminggu-minggu untuk disiapkan kerana dia terpaksa mendapatkan patung dan bahan lain dari India.

Seorang jurutera instrumental pada siang hari, dia mengembangkan semangat yang tidak berbelah bagi untuk membuat kavadi sejak dia berumur 17 tahun.

“Saya biasanya menerima hampir 60 tempahan daripada pelanggan di United Kingdom, Qatar dan negara lain yang pulang ke tanah air setiap tahun untuk menunaikan nazar mereka kepada Lord Murugan.

“Mendapat keuntungan adalah perkara kedua. Membuat kavadi, bagi saya, adalah satu bentuk ibadat.”

Dia juga bimbang kerajaan mungkin mengenakan larangan serupa terhadap perarakan kavadi dalam perayaan kuil lain.

“Jika pengharaman perarakan kavadi diteruskan, saya khuatir kraf ini akan mati sebelum kita menurunkan kemahiran itu kepada generasi akan datang.”

Dengan kurang daripada dua hari ke Thaipusam, seorang lagi pembuat kavadi dari Ipoh, Lawrance Dev, 34, masih berharap kerajaan mengadakan perarakan kavadi untuk mengurangkan kerugiannya.

“Terdapat kira-kira 50 pembuat kavadi di Ipoh.

“Kami bekerja tanpa jemu sejak dua bulan lalu dan mengeluarkan hampir RM40,000 untuk membeli bahan, mengupah pekerja dan membayar sewa kedai kami.

“Sesetengah daripada kami telah menggunakan gaji kami untuk membuat kavadi. Kerajaan sepatutnya memaklumkan kepada kami tentang keputusannya sekurang-kurangnya pada Disember.

“Saya berharap kerajaan akan mengubah keputusannya mengenai perkara ini. Mereka harus membenarkan sekurang-kurangnya kurang daripada 15 orang daripada isi rumah yang sama untuk menemani seorang pembawa kavadi.

“Kavadi di Malaysia telah menjadi simbol agama untuk ikon pelancongan. Thaipusam tanpa kavadi hilang kegembiraan dan maknanya.”

Pembuat Kavadi di Pulau Pinang, bagaimanapun, tidak menaruh harapan tinggi untuk Thaipusam tahun ini sejak Lembaga Wakaf Hindu Pulau Pinang (PHEB) memaklumkan mereka bulan lalu bahawa prosedur operasi standard untuk perayaan itu akan diperketatkan.

Mengambil kira notis awal itu, Kuhanraj Asokan, 27, memutuskan untuk tidak membuat sebarang kavadi walaupun menerima 24 tempahan sejak November.

“Saya hanya berjaya melakar rekaan kavadi untuk pelanggan saya pada awal November.

“Semuanya terhenti selepas PHEB memberitahu kami untuk bersiap sedia untuk Thaipusam yang diredam lagi tahun ini.”

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button