Nasional

Laksana pengundian wajib, kata bekas pengerusi SPR

KUALA LUMPUR: Seorang bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mencadangkan pengundian wajib bagi menangani peratusan keluar mengundi yang rendah.

Abdul Rashid Abdul Rahman berkata walaupun pendaftaran pemilih automatik yang dilaksanakan baru-baru ini adalah satu langkah positif, peratusan keluar mengundi yang rendah pada pilihan raya Johor terbukti lebih banyak yang perlu dilakukan.

“Sudah tentu, dialog lanjut diperlukan untuk menentukan dengan tepat bagaimana ini akan dilakukan, tetapi lebih cepat ia dilaksanakan lebih baik,” katanya pada pelancaran buku, ‘Pilihan Raya Demokrasi Malaysia: Tanding, Pilih Menang Tadbir’ oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah, hari ini.

Rashid menyatakan bahawa ia akan memerlukan banyak kerja untuk meminda undang-undang semasa mengenai proses pilihan raya, tetapi berkata beliau yakin ia boleh dilakukan.

Beliau berkata adalah amat penting untuk menggalakkan orang ramai mengundi dalam pilihan raya umum, kerana ia akhirnya menentukan bagaimana negara akan ditadbir untuk lima tahun akan datang atau sehingga Parlimen dibubarkan.

Beliau berkata “mana-mana demokrasi yang berfungsi dibina atas pengundinya”.

Rashid juga menggesa sistem yang lebih baik untuk menjejaki lokasi pengundi, dan menukar alamat mereka untuk memastikan tiada sesiapa yang ketinggalan dalam proses pilihan raya.

Beliau berkata ini bukan sahaja terpakai kepada mereka yang tinggal di bandar atau luar bandar, tetapi juga pelajar atau warganegara yang tinggal di luar negara, menekankan bahawa sistem semasa adalah tidak mencukupi.

Rashid berharap buku itu, yang dikarang bersamanya, akan terus mendidik orang ramai tentang proses pilihan raya.

 

(Visited 257 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button