Ekonomi

Kumpulan pengeluar kertas China akan melabur RM5.4 bilion lagi

PERDANA Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa Nine Dragons Paper (Holdings), kumpulan pembuatan kertas terbesar di Asia, akan melabur tambahan RM5.4 bilion di negara ini.

Pelaburan terbaru syarikat China di Malaysia merangkumi pelaburan bernilai RM4.2 bilion di sebuah kilang di Banting, Selangor, dan pemerolehan kilang kertas dan pulpa di Bentong, Pahang, bernilai RM1.2 bilion.

Dalam satu kenyataan di laman Facebooknya, Muhyiddin mengatakan kedua-dua projek itu akan menjana 2.180 pekerjaan, dengan hampir 90% daripadanya adalah untuk rakyat Malaysia. Projek di Banting dijadualkan beroperasi pada tahun 2022.

“Peningkatan pelaburan oleh Nine Dragons Paper Group jelas menunjukkan keyakinan para pelabur asing untuk terus menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan mereka,” kata Muhyiddin.

“Saya menekankan bahawa kerajaan Malaysia sangat ‘pro-perniagaan’, selalu mengalu-alukan pelaburan asing dan bersedia menawarkan pelbagai insentif untuk mendorongnya.”


Beliau menyatakan bahawa 572 projek pembuatan dari China bernilai RM78.61 bilion telah diluluskan oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida) pada Disember lalu.

(Visited 208 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button