NasionalPenyakitTravel

Kuarantin wajib 14 hari bagi individu yang memasuki Sabah

Dalam usaha membendung penularan pendemik Covid-19

Kerajaan Sabah menguatkuasakan arahan kuarantin selama 14 hari mandatori ke atas individu yang memasuki negeri Sabah berkuat kuasa pada hari Khamis ini (20 Mei 2021), dalam usaha untuk membendung penyebaran Covid-19.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Seri Panglima Masidi Manjun berkata, penduduk Sabah, penduduk tetap dan pemegang pas kerja yang tinggal di negeri ini dibenarkan menjalani kuarantin di kediaman masing-masing.

Katanya, individu selain dari yang disebutkan itu diwajibkan menjalani kuarantin di hotel-hotel tertentu, iaitu 16 di Kota Kinabalu dan satu di Tawau dengan perbelanjaan yang harus ditanggung oleh mereka sendiri.

“Individu yang ingin datang ke Sabah juga diminta untuk mengambil ujian reaksi berantai polimerase (PCR). Pegawai kerajaan dibenarkan memasuki Sabah, dengan syarat mereka mempunyai surat rasmi untuk bekerja di negeri ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini malam ini.

Datuk Seri Panglima Masidi Manjun

Masidi berkata, kerajaan negeri juga membenarkan kemasukan pelabur asing ke negeri ini. Namun, dia mengatakan mereka mesti mengemukakan permohonan untuk mendapatkan izin khas masuk dari pemerintah negeri.

Sementara itu, beliau mengatakan bahawa Jabatan Kesihatan Sabah (JKNS) mengesan dua kes Covid-19 yang melibatkan dua individu yang pulang ke Tawau dari Labuan untuk menyambut Hari Raya.

Dia mengatakan kes pertama melibatkan pasangan suami isteri yang kembali ke Ladang Abaka, Tawau pada 7 Mei, dan disahkan positif pada 14 Mei dan telah menjangkiti sembilan ahli keluarga yang lain.

Masidi berkata kes kedua melibatkan seorang individu yang pulang ke Kampung Sungai Imam, Tawau pada 8 Mei dan juga mengunjungi keluarganya di Taman Barkeley, Tawau. Individu itu disahkan positif Covid-19 pada 16 Mei dan telah menjangkiti 43 ahli keluarga yang lain.

“Oleh itu, pemerintah negeri hari ini memutuskan untuk memperketat prosedur operasi standard (SOP) untuk masuk ke Sabah,” katanya lagi.

JKNS mencatatkan 95 kes Covid-19 baru hari ini menjadikan jumlah kes positif terkumpul di negeri ini menjadi 59,504. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button