Sukan

KLCFC sokong Malaysia jadi tuan rumah kelayakan Piala Dunia Palestin-Australia

KUALA LUMPUR 20 Okt. – Naib juara Piala AFC tahun lalu, Kuala Lumpur City FC (“KL City FC”), menyokong keputusan Malaysia untuk menjadi tuan rumah perlawanan Kumpulan I yang akan datang antara Palestin dan Australia untuk Kelayakan Piala Dunia 2026 / Piala Asia 2027.

Perlawanan yang dijadualkan pada 21 November ini akan dihoskan di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur di Cheras.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Adam Adli Abd Halim ketika mengesahkannya berkata, KBS telah memanjangkan jemputan untuk menganjurkan perlawanan penting ini di Stadium Kuala Lumpur di Bandar Tun Razak bulan depan.

Keputusan penganjuran ini dibuat selepas Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) menolak permintaan awal Palestin untuk mengadakan perlawanan di Algeria.

Malaysia, yang sejajar rapat dengan aktiviti AFC dan penyokong pertumbuhan bola sepak di Asia, menawarkan dirinya sebagai pilihan terbaik seterusnya.

Pengarah Rinani, Azri Azerai berkata, walaupun KLCFC tidak akan menjadi tuan rumah secara langsung perlawanan itu, beliau amat berbangga kerana Malaysia, tanah  menjadi tuan rumah acara antarabangsa ini.

“Prestasi kukuh kami dalam AFC yang lalu Piala dan gabungan berterusan kami dengan AFC adalah bukti landskap bola sepak yang menjanjikan di Malaysia,” katanya di sini hari ini.

Azri seterusnya menambah, dengan terlibat secara aktif dalam AFC, KLCFC memahami kerumitan dan kepentingan venue dalam perlawanan antarabangsa.

“Kami berharap dapat menyaksikan acara yang berjaya yang bukan sahaja melibatkan peminat bola sepak tetapi juga membantu mengukuhkan hubungan diplomatik dan budaya antara negara,” ujarnya.

Malaysia sebelum ini berkhidmat sebagai gelanggang berkecuali untuk play-off pusingan Kelayakan Piala Dunia 2018 antara Syria dan Australia di Stadium Hang Jebat, Melaka, pada Oktober 2017.

(Visited 44 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button