Nasional

Kerajaan bakal kurangkan harga RON95 dan diesel

MIDF Research menjangkakan bahawa kerajaan akan mengurangkan harga runcit bahan api, khususnya RON95 dan diesel, untuk memastikan kestabilan harga dan mengurangkan tekanan kos sara hidup di Malaysia.

Jika kerajaan mengurangkan harga RON95 sebanyak 10 sen kepada RM1.95 seliter bulan depan, inflasi utama Malaysia mungkin berkurangan kepada 2.9 peratus untuk tahun ini apabila inflasi bukan makanan terus ke arah 1.3 peratus, manakala harga pengangkutan mengalami penguncupan lebih mendalam sebanyak -1.7 peratus, katanya hari ini.

Menjelang akhir tahun, pemotongan 10 sen itu akan menjadikan kadar inflasi bulanan lebih rendah kepada +1.9 peratus tahun ke tahun (y-o-y), katanya sambil menambah bahawa ini juga bermakna kerajaan akan mempunyai tambahan perbelanjaan fiskal sebanyak RM4.31 bilion, yang boleh digunakan untuk tujuan lain.

“Selain itu, kerajaan akan mempunyai ruang fiskal yang lebih baik, memandangkan nisbah hutang fiskal kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) telah jatuh kepada 59.3 peratus pada suku pertama tahun ini, dan termasuk liabiliti luar jangka, angka terkini ialah 76.1 peratus,” kata MIDF Research.

Mengikut wajaran Indeks Harga Pengguna (IHP), kos pengangkutan adalah beban ketiga terbesar selepas makanan serta perumahan dan utiliti.

“Memandangkan inflasi makanan yang terus meningkat dan tekanan pendapatan yang menurun, kami menjangkakan kerajaan akan memilih untuk mengurangkan harga runcit bahan api, khususnya RON95 dan diesel dalam tempoh terdekat.

“Secara struktur, sebagai pengimport makanan bersih dan diburukkan lagi dengan penyusutan nilai ringgit, adalah sukar bagi kerajaan untuk membendung inflasi makanan,” kata firma penyelidikan itu.

“Kami percaya kejatuhan nilai ringgit yang berterusan adalah antara faktor penyumbang kepada inflasi makanan yang tinggi di Malaysia.

“Selain itu, inflasi makanan yang tinggi menunjukkan bahawa harga makanan lebih melekit (meningkatkan) dalam keadaan perbelanjaan domestik yang kukuh,” kata MIDF Research. Sementara itu, CGS-CIMB berkata pembongkaran koridor bijirin Laut Hitam baru-baru ini – di mana perjanjian untuk membenarkan eksport makanan dan baja dari kedua-dua Ukraine dan Rusia ke pasaran global mungkin tidak membawa kesan buruk kepada harga makanan yang lebih tinggi. -SM

Baca : Jimat RM6 juta laksana projek rintis stesen minyak tanpa subsidi

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button