Politik

Anwar tidak pernah beritahu dijemput sertai Sheraton Move – Kit Siang

DAKWAAN bahawa Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim telah ditawarkan untuk menjadi sebahagian daripada “Langkah Sheraton” merupakan berita baharu kepada Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata, beliau tidak pernah mendengar bahawa Anwar menerima tawaran tersebut seperti yang didakwa Ketua Setiausaha Pengelola PKR Nik Nazmi Nik Ahmad.

“Pertama kali saya mendengar bahawa Anwar dijemput untuk memasukkan PKR dalam Sheraton Move

“Ini pertama kalinya saya mendengar bahawa Anwar didekati untuk menjadi sebahagian daripada konspirasi ‘Sheraton Move’ untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) tetapi Presiden PKR menolak tawaran itu dan kesempatan untuk berada dalam pemerintahan baru untuk kekal setia pada PH.

“Versi yang diberikan oleh Setiausaha Penganjur dan Ahli Parlimen PKR untuk Setiawangsa, Nik Nazmi Nik Ahmad dalam wawancara dengan Malaysian Insight semalam adalah berita sepenuhnya kepada saya,” kata Kit Siang.


Pemimpin kanan DAP itu berkata, dia telah beberapa kali berjumpa dengan Anwar selepas Langkah Sheraton berlaku.

Namun Anwar tidak pernah sekali pun memberitahunya tentang tawaran yang diterimanya seperti yang didakwa Nik Nazmi.

“Saya telah berjumpa dengan Anwar beberapa kali dalam seminggu selepas Sheraton Move pada Februari 2020, juga pada bulan-bulan berikutnya, tetapi Anwar tidak pernah menyebut versi Sheraton Move milik Nazmi kepada saya,” kata Kit Siang.

Nik Nazmi yang juga Ahli Parlimen Setiawangsa sebelum ini mendedahkan sekiranya Anwar ingin jadi perdana menteri telah lama dia membawa PKR untuk sertai “Langkah Sheraton”.

Nik Nazmi mendakwa Anwar pernah ditawarkan untuk menjadi sebahagian daripada “Langkah Sheraton” bagi menggantikan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Bagaimanapun katanya, ketua pembangkang itu tetap menolak dan memilih untuk setia bersama sekutunya dalam PH.

“Jika Anwar mahu jadi perdana menteri, sudah lama beliau buat.

“Malah pada Langkah Sheraton (Februari 2020) baru-baru ini, beliau turut diminta untuk membawa PKR ke dalam gabungan baru, namun ketika itu syaratnya adalah ‘tiada DAP’. Anwar tidak setuju,” kata Nik Nazmi,

Menurut beliau, Anwar tidak sanggup untuk meninggalkan sekutu PH iaitu DAP kerana penyokong Langkah Sheraton hanya mahukan PKR dan bukan DAP.

Pada 16 Mac, Presiden PKR, Anwar Ibrahim dilaporkan tidak menolak kemungkinan parti you menjalinkan kerjasama dengan Umno.

Bagaimanapun katanya, perbincangan mengenainya masih belum dilakukan secara formal.-SM

(Visited 90 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button