Uncategorized

Jangan ada sekatan terhadap peniaga

PERDANA Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin mengingatkan majlis daerah dan pihak berkuasa tempatan suapaya tidak ada sekatan atau halangan tidak perlu terhadap perniagaan yang dibenarkan beroperasi semula.

Jelas Muyhiddin, semua pihak perlu memudahkan urusan peniga berikutan banyak sektor ekonomi terjejas teruk akibat penularan wabak Covid-19.

“Saya memperingatkan jangan ada apa pun sekatan atau halangan tidak perlu bagi perniagaan-perniagaan yang dibenarkan beroperasi semula daripada menjalankan urusan perniagaan mereka.

“Kita mesti permudahkan urusan mereka. Sekiranya mereka tidak punyai lesen, permudahkan urusan permohonan dan percepatkan proses memberi kelulusan kepada mereka,” kata Muhyiddin.

Muhyiddin hari ini berjumpa dan berdialog dengan wakil-wakil persatuan peniaga serta industri dalam daerah Muar di Pejabat Daerah Muar.


Kumpulan itu mewakili industri kecil dan sederhana (IKS), penternak, perusahaan perabot, pengusaha bas, peniaga pasar malam dan pasar awam, pusat jagaan orang tua, di samping persatuan kontraktor dan wakil Dewan Perniagaan India Muar.

Menurut Muhyiddin, walaupun Malaysia adalah antara negara yang diiktiraf terbaik dalam mengawal penularan wabak Covid-19 namun negara jangan terkebelakang berbanding negara-negara lain dalam fasa pemulihan ekonomi.

Katanya, kerajaan telah mengambil keputusan yang tegas dan berani untuk membuka semula sektor ekonomi secara berperingkat bagi memastikan semua perniagaan atau industri memulakan semula aktiviti sekaligus memulihkan perniagaan mereka.

“Majlis-majlis daerah dan pihak berkuasa tempatan mesti bersikap lebih proaktif bagi membantu para peniaga memulakan semula perniagaan. Dalam hal ini, pendekatan yang berbeza perlu dilakukan agar usaha kerajaan bagi menjana semula ekonomi negara berjaya dilaksanakan.

“Jika sebelum ini, peniaga dan pengusaha yang perlu merujuk kepada Majlis Daerah, PBT atau dewan-dewan perniagaan, kini pihak-pihak berkuasa dan agensi kerajaan pula perlu ke lapangan bertemu dengan peniaga untuk mengambil tahu masalah mereka,” kata Muhyiddin.

Pihak berkuasa tempata juga perlu membiasakan diri terhadap normal baharu dalam cara bekerja.-SM

(Visited 15 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button