Nasional

Isteri pengawal keselamatan dapat RM14,000, pencen dari Perkeso

ISTERI pengawal keselamatan, mendiang S. Thava Sagayam, 64, yang dipukul dan kemudian mati menerima sejumlah RM14,737 dan pencen seumur hidup dari Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) hari ini.

Pampasan itu diberikan berikutan kematian Thava Sagayam akibat kecederaan di kepala yang dialami selepas diserang ketika bertugas pada bulan Disember .

E. Philomena, 59, mengucapkan terima kasih kepada Perkeso dan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan atas pampasan yang diterimanya.

“Suami saya adalah satu-satunya pencari nafkah dalam keluarga ini dan saya tidak mempunyai anak untuk menyara saya.

“Saya tidak menyangka bahawa saya akan mendapat bantuan ini. Saya berasa sangat bersyukur,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Taman Buntong Ria.


Pegawai Saravanan dan Perkeso menyerahkan cek pampasan kepada Philomena di rumahnya hari ini.

Saravanan mengatakan bahawa Perkeso juga menyediakan RM2,000 untuk upacara pengebumian berserta pembayaran RM12,737 kerana si mati terbaring di hospital selama kira-kira enam bulan.

“Perkeso juga akan memberikan pencen seumur hidup kepada isteri si mati. Ini adalah salah satu faedah Perkeso yang tidak disedari oleh ramai orang. Apabila seseorang itu adalah penyumbang Perkeso, isteri akan mendapat pencen seumur hidup sekiranya orang itu meninggal semasa bertugas, ”katanya.

“Namun, dalam hal ini majikan sekarang tidak memberikan sumbangan Perkeso. Tetapi isteri si mati masih berhak mendapat faedah kerana majikan lama telah menyerahkan caruman itu, ”tambahnya.

Perkeso dalam satu kenyataan berkata, Philomena akan mendapat pencen seumur hidup sebanyak RM1,143.90 setiap bulan.

Menurut laporan berita, Thava, yang merupakan pengawal keselamatan kondominium diserang oleh seorang pengunjung setelah dilarang menggunakan kolam renang pada bulan Disember.

Klip video kejadian yang dikongsi secara meluas menunjukkan seorang lelaki menghampiri pengawal keselamatan itu secara agresif, mengangkat tangan dan menunjuk jari sebelum melontarkan sebuah meja kearah mending sehingga jatuh ke lantai.

Penyerang itu dilihat mengelilingi pengawal yang tidak bergerak sementara seorang anak kecil berdiri di dekatnya.

Penyerang meninggalkan tempat kejadian setelah mengangkat kepala mangsa dan melihat sesuatu di bawahnya.

Kes pada mulanya disiasat mengikut Seksyen 335 Kanun Keseksaan dengan suspek didakwa pada 6 Januari di Mahkamah Majistret Ipoh. Kes itu dijadualkan disebut pada 9 September.

Bagaimanapun, Ketua Polis Perak Mior Faridalthrash Wahid mengatakan bahawa mereka telah mengklasifikasikan semula kes itu, pada hari di mana lelaki itu meninggal (27 Ogos), di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.-SM

(Visited 347 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button