Politik

GPS tidak akan menyokong gabungan yang termasuk DAP – Masing

Gabungan Parti Sarawak (GPS) tidak akan menyokong gabungan yang termasuk DAP dalam krisis politik yang sedang berlangsung, kata Tan Sri James Masing.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak berkata ini adalah salah satu syarat yang akan dipertikaikan oleh gabungan parti pemerintah ketika bertemu pada hari Ahad (1 Mac) untuk menentukan siapa yang akan menjadi perdana menteri.

“GPS akan masuk ke pakatan tanpa DAP. Apa pun pakatan itu, DAP mestilah tidak berada di dalamnya,” katanya malam ini.

Masing berkata ini adalah kerana “kesombongan pentadbiran” DAP, sambil menambah bahawa parti melakukan apa sahaja yang mereka suka tanpa mendengar orang lain.

Contohnya, Lim Guan Eng sebagai contoh, mengatakan bekas Menteri Kewangan telah mengumumkan bahawa Sarawak akan bankrap dalam tempoh tiga tahun ketika dia datang ke negeri tahun lepas.


“Ia adalah tidak bertanggungjawab terhadap Lim sebagai Menteri Kewangan untuk mengatakan bahawa itu kepada kami adalah kesombongan pentadbiran,” katanya.

Masing berkata keadaan GPS yang lain adalah bahawa kepentingan negara dan Sarawak mesti diambil kira.

Beliau berkata GPS mahu Perjanjian Malaysia 1963 dimasukkan ke dalam Perlembagaan Persekutuan dan Sarawak diberi bahagian yang lebih besar daripada hasil minyak dan gasnya.

Masing, yang mengetuai komponen GPS Parti Rakyat Sarawak (PRS), juga berkata gabungan kerajaan akan bertemu di Kuala Lumpur pada Ahad untuk memutuskan kedudukannya.

“Sehingga mesyuarat itu telah berlaku, hanya akan kita tahu di mana kita berdiri dari segi siapa yang akan menjadi perdana menteri yang akan datang,” katanya.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button