Politik

Gabungan UMNO, Pas, Bersatu boleh menang 149 kerusi Parlimen – Annuar

BEKAS Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa tetap dengan pendirian UMNO, Pas dan Bersatu perlu bekerjasama dalam pilihan raya umum akan datang kerana pakatan itu mampu memenangi 149 kerusi parlimen.

Dalam temu bual dengan TV Pertiwi malam tadi, Annuar mengatakan bahawa kerjasama antara tiga parti Melayu itu juga akan mencegah pertembungan tiga penjuru.

Menteri wilayah persekutuan itu juga yakin bahawa semua masalah dan perselisihan kerusi antara ketiga-tiga pihak dapat diselesaikan oleh presiden masing-masing.

Katanya, 149 daripada 222 kerusi parlimen di negara ini adalah kawasan majoriti Melayu.

”Jika kami tidak berpecah, kami berpotensi untuk memenangkan semuanya. Jadi formula kemenangan sudah ada dalam pemerintahan hari ini,” katanya.


Sebelum ini, Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, parti itu tidak akan bekerjasama dengan Bersatu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) walaupun Perlis dan UMNO Sabah telah mengambil sikap menentang.

Mengenai pembahagian kerusi, Annuar mengusulkan formula dasar di mana UMNO diberi keutamaan dalam mempertahankan semua 55 kerusi yang dimenanginya pada pilihan raya umum lalu, walaupun penyandangnya sejak itu membelot ke Bersatu.

Beliau berkata, bagaimanapun presiden kedua-dua parti boleh berunding mengenai perkara itu.

“Terdapat (juga) 11 kerusi di mana UMNO memperoleh lebih banyak undi daripada Pas, sementara ada enam kerusi di mana Pas memperoleh lebih banyak undi daripada Umno.

“Jadi Pas dapat memenangi 25 kerusi dan UMNO dapat memenangi 66 kerusi. Masih ada kerusi yang tersisa, dan ada kerusi lain yang boleh dipertimbangkan untuk Bersatu. Apa yang pasti ialah kesatuan memastikan kejayaan, ini masih dapat dikerjakan,” katanya.

Beliau berkata, rundingan juga perlu diadakan mengenai siapa yang harus menjadi perdana menteri serta kuota untuk jawatan menteri.

Katanya, itu adalah pilihan yang lebih baik daripada bertengkar antara satu sama lain tetapi akhirnya tidak banyak kerusi yang dimenangi.

(Visited 268 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button