Nasional

Diplomat Korea Utara berlepas pulang melalui China

KAKITANGAN dan keluarga kedutaan Korea Utara di Kuala Lumpur dikatakan meninggalkan negara ini pada petang ini, menjelang tarikh akhir 48 jam mereka diarahkan meninggal Malaysia, berikutan tindakan memutuskan hubungan diplomatik antara kedua negara.

Menurut laporan Bernama bas sewa yang membawa beberapa orang kelihatan meninggalkan kedutaan telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada pukul 11.45 pagi.

Semua kakitangan diplomatik dan tanggungan mereka di kedutaan telah diperintahkan untuk meninggalkan negara ini dalam masa 48 jam dari hari Jumaat.

Laporan sebelumnya telah menjadikan jumlah kakitangan dan tanggungan sekitar 20 orang.

Keputusan Pyongyang untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan Malaysia berikutan keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan ekstradisi lelaki Korea Utara ke Amerika Syarikat (AS) untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram.


Kerajaan Korea Utara tidak menamakan warganya, tetapi awal bulan ini, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa Mun Chol-myong diekstradisi ke AS.

Mun telah tinggal di Malaysia selama satu dekad dan ditangkap pada Mei 2019 setelah pihak berkuasa AS meminta dia diekstradisi.

Kerajaan Malaysia bersetuju dengan permintaan itu, tetapi Mun membantah langkah itu di mahkamah.

Wisma Putra mengatakan ia menyesali keputusan Korea Utara itu tetapi akan menutup kedutaan besar Malaysia di Pyongyang, yang operasinya telah ditangguhkan sejak 2017. – SM

(Visited 66 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button