Luar Negara

Coronavirus: China maksimumkan pengeluaran topeng muka

Walaupun banyak kilang di seluruh China masih kosong di tengah-tengah kempen kuarantin beramai-ramai untuk membendung penyebaran novel coronavirus, syarikat-syarikat yang menghasilkan topeng akan terus mengeluarkan bekalan yang sangat diperlukan.

Angka terkini menunjukkan koronavirus novel telah menjangkiti 11,791 orang.

China menghasilkan sekitar 50 peratus daripada topeng dunia. Walau bagaimanapun, wabak semasa telah meningkatkan keperluan orang ramai dan memberi tekanan besar kepada pengeluaran.

“Semua orang memakai topeng, dari kakitangan perubatan kepada orang biasa, dan topeng dibuang setiap hari, jadi permintaan untuk topeng telah meletup, menyebabkan kekurangan sementara,” kata Li Lingshen, ketua Persatuan Tekstil Cina dan Industri Tekstil.

Kemudahan pembuatan topeng, pakaian pelindung, dan kemudahan pemeriksaan dan bekalan perubatan lain terpaksa memaksimumkan pengeluarannya.


Jinxian di timur China mempunya 136 syarikat khusus dalam pengeluaran peralatan perubatan. Lebih daripada 60,000 orang terlibat dalam pengeluaran dan penjualan peralatan perubatan. Menjelang hari Khamis, kesemua 30 syarikat telah menyambung semula pengeluaran.

“Kerajaan menyediakan sokongan maksimum dalam pembelian bahan mentah dan subsidi,” kata Chen Jian, yang mengetuai jabatan sains, industri, dan teknologi maklumat daerah.

Pemerintah daerah telah mengeluarkan 3.5 juta yuan (sekitar 507,000 dolar A.S.) untuk membantu syarikat membeli bahan. Sesetengah syarikat membayar sebanyak 600 yuan tambahan kepada setiap pekerja setiap hari.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button