Luar Negara

Boris Johnson dimasukkan ke hospital

Boris Johnson dimasukkan ke hospital malam tadi selepas berjuang untuk melepasi peringkat gejala coronavirus yang berterusan.

Downing Street menegaskan bahawa Perdana Menteri Britain itu akan menjalani ujian kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga, atas nasihat doktornya.

Masuknya ke hospital NHS London yang tidak dirahsiakan selepas 10 hari diuji positif untuk jangkitan itu dan mula mengasingkan diri kediamannya.

Dalam video Twitter, seorang juruterbang Johnson mendedahkan beliau masih mengalami suhu badan yang tinggi.

Tetapi Johnson terus menerajui kerajaan menghadapi krisis kesihatan, yang hari ini mencatat peningkatan jumlah kematian mendadak sebanyak 621 kepada 4,934 dan kes meningkat 5,903 kepada 47,806.


Setiausaha Luar Dominic Raab akan mempengerusikan coronavirus dengan menteri dan pegawai pada hari ketiadaan PM.

Beberapa hari lalu, Stephen Powis, pengarah perubatan England, berkata terdapat sedikit ‘dataran tinggi’ dalam bilangan orang yang menguji positif.

Jabatan Kesihatan juga mengatakan bahawa, pada pukul 9 pagi pada hari Ahad, sejumlah 195,524 orang telah diuji, dari 183,190 hari sebelumnya – menjadikan jumlah ujian yang dilakukan setiap hari kepada lebih daripada 12,000.

Ia datang di tengah-tengah kebimbangan bahawa pesakit yang berpotensi besar yang menunggu keputusan mereka boleh bermakna jangkitan jauh lebih tinggi daripada yang dilaporkan.

Jika tunggakan untuk memproses ujian terlalu besar, kadar jangkitan akan tetap berada di paras yang sama, dengan perkhidmatan yang telah ditolak ke ambang dan hanya dapat menjalankan sejumlah ujian setiap hari.

NHS England memberikan pecahan mengikut wilayah 555 kematian pesakit di England: – Timur England 40 – London 174 – Midlands 74 – Timur Laut & Yorkshire 103 – Utara Barat 47 – Tenggara 81 – Selatan Barat 36.

Kesihatan Awam England melaporkan peningkatan 555 kematian di England, Kesihatan Awam Wales mencatatkan 12, dan terdapat 7 di Ireland Utara.

Di Scotland, Perdana Menteri Nicola Sturgeon berkata pihak berkuasa di sana telah mencatatkan dua tambahan kematian di Scotland, menjadikan jumlah keseluruhan 220, tetapi mengatakan angka itu berdasarkan cara baru untuk mengira kematian dan ‘mungkin rendah secara artifisial’.

Ia hadir ketika Matt Hancock pada petang ini melancarkan ancaman untuk mengharamkan aktiviti luar jika orang ramai tidak mematuhi prosedur kawalan coronavirus.

Setiausaha Kesihatan pagi ini dengan orang ramai yang berjemur kerana melanggar peraturan dan memberi amaran bahawa kerajaan akan mengharamkan ‘semua bentuk’ latihan awam jika ‘minoriti kecil’ enggan tinggal di rumah.

Hancock berkata berakhirnya lockdown akan ditentukan oleh ‘berapa ramai orang yang mematuhi peraturan-peraturan tentang menjauhkan sosial’ dan ‘lebih ramai orang mengikut peraturan maka lebih cepat kita semua akan melaluinya’.

Dia kemudian mengeluarkan pengakuan langsung kepada orang-orang yang ‘melanggar peraturan atau menolak batas larangan’, dan memberitahu mereka: ‘Anda mempertaruhkan nyawa dan kehidupan orang lain dan menjadikannya lebih sukar bagi kita semua.’ – AGENSI

(Visited 33 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button