Ekonomi

Bursa Malaysia teruskan aliran meningkat

BURSA Malaysia menerukan momentum lonjakanpada hari Jumaat yang lalu dengan hari ini terus dengan aliran kenaikan didorong minat belian.

Pada pukul 9.05 pagi, penanda aras FBM KLCI telah meningkat 5.27 mata atau 0.35% kepada 1,523.30 dari penutupan Jumaat lalu pada 1,518.03.

Pasaran pasaran dibuka 1.96 mata lebih tinggi pada 1,519.99.

Keseluruhan pasaran juga positif dengan untung mengatasi rugi 294 hingga 133, sementara 270 kaunter tidak berubah, 1,511 tidak diniagakan dan tujuh yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 350.29 juta saham bernilai RM127.17 juta.

Penganalisis mengatakan kestabilan dalam kancah politik berikutan pelantikan perdana menteri baru, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mungkin menimbulkan sentimen positif, tetapi risiko tetap berlaku disebabkan kes Covid-19 yang meningkat di Malaysia.

Ismail Sabri mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Kesembilan di Istana Negara pada hari Sabtu.

Sementara itu, pelabur mengawasi kadar inflasi Malaysia untuk bulan Julai – yang akan diumumkan pada hari Rabu.

Komoditi, minyak sawit mentah (MSM) diperdagangkan di bawah zon sepanjang masa, sementara minyak mentah Brent diperdagangkan di bawah AS $ 66 (RM279.21) setong.

“Pelabur mungkin mengambil saham di sektor teknologi berikutan lonjakan Nasdaq pada Jumaat lalu.

“Selain itu, fokus tetap pada sektor bertema pemulihan, seperti pembinaan, harta tanah, pengangkutan dan logistik, dan yang berkaitan dengan pengguna,” demikian catatan penganalisis.

Pada penutupan Jumaat lalu, pasaran saham AS pulih dari kemunduran baru-baru ini, dengan Dow menambah 0.7% pada pemulihan berdasarkan luas ketika aktiviti memburu tawar-menawar terbentuk.

Sementara itu, pada bursa tempatan hari ini, saham berwajaran tinggi Malayan Banking Bhd (Maybank), CIMB Group Holdings Bhd dan Sime Darby Plantation Bhd masing-masing naik lima sen kepada RM8.17, RM4.69 dan RM3.97.

Public Bank Bhd menambah dua sen kepada RM3.94 dan IOI Corp Bhd meningkat empat sen pada RM3.80, sementara Digi.Com Bhd dan Genting Malaysia Bhd (GenM) masing-masing naik tiga sen kepada RM4.34 dan RM2.81.

(Visited 63 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button