Ekonomi

AirAsia bawa balik surcaj bahan api

SEPANG: AirAsia Malaysia akan memperkenalkan semula surcaj bahan api mulai 8 Mac untuk semua penerbangan domestik dan antarabangsanya.

Pengenalan semula surcaj bahan api oleh AirAsia adalah untuk mengimbangi kenaikan harga bahan api jet, yang telah melebihi AS$120 setong.

AirAsia tidak mengenakan surcaj bahan api sejak ia dimansuhkan pada 2015.

Syarikat penerbangan itu berkata ia telah menyerap kenaikan harga minyak selama ini.

Surcaj bahan api akan dikenakan untuk tempahan penerbangan baharu yang dibuat pada dan selepas 8 Mac. Semua tempahan yang dibuat sebelum 8 Mac tidak akan terjejas.

Kadar surcaj bahan api untuk semua laluan domestik dalam Malaysia ialah RM10 manakala kadar bagi laluan antarabangsa dalam tempoh satu hingga dua jam ialah RM25.

Kadar bagi laluan antarabangsa selama dua hingga tiga jam, tiga hingga empat jam dan lebih empat jam masing-masing ialah RM35, RM50 dan RM60.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat berkata syarikat penerbangan di seluruh dunia terjejas oleh kenaikan harga minyak dan peningkatan berterusan yang disebabkan oleh keadaan di Eropah Timur dan faktor luaran lain menyebabkan syarikat penerbangan itu perlu memperkenalkan semula surcaj bahan api, walaupun usaha terbaik pengendali kos rendah untuk menentangnya selama yang boleh.

“Sejak kali terakhir kami memansuhkan surcaj bahan api pada 2015 apabila harga bahan api global serendah AS$48 setong, kami telah berdepan beberapa kali apabila turun naik menyebabkan syarikat penerbangan lain mula mengenakan surcaj.

“Bagaimanapun, di AirAsia, kami telah menyerap kenaikan harga minyak yang lalu untuk terus memberikan nilai terbaik kepada tetamu kami. Malangnya, keadaan semasa di mana harga minyak telah melonjak lebih daripada 160 peratus daripada yang berlaku pada 2015 telah menjadikannya tidak lagi mampan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Riad berharap surcaj bahan api itu hanya sebagai langkah sementara.

Beliau berkata AirAsia akan terus memastikan tambangnya kekal serendah mungkin walaupun terdapat surcaj bahan api.

Walaupun berdepan dengan pandemik Covid-19 yang melanda, AirAsia masih berjaya memesongkan kos operasi yang semakin meningkat dan terus menawarkan tambang yang rendah kepada rakyat, jelasnya.

“Kami akan terus memantau keadaan dan pada masa yang sama memanfaatkan inovasi teknologi dan digital sebagai cara untuk mengekalkan kos dan menjadikan perjalanan udara mampu milik semua orang.”

AirAsia telah mengeluarkan surcaj bahan apinya dua kali pada masa lalu. Ia pertama kali memperkenalkan surcaj bahan api pada 2005 dan memansuhkannya pada 2008, dan kemudian memperkenalkannya semula pada 2011.

Pada 2015, harga bahan api jet berada pada paras tertinggi AS$78 setong tetapi AirAsia mengeluarkan surcaj bahan api sebaik sahaja harga turun kepada sekitar AS$48 setong pada tahun itu.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button