Sukan

Azeem pecahkan rekod kebangsaan 100m dengan 10.09s

PELARI pecut Azeem Fahmi menjanjikan persembahan yang tidak dapat dilupakan pada Kejohanan Olahraga Dunia Bawah 20 tahun di Cali, Colombia, dan pemain berusia 18 tahun itu melakukan perkara itu apabila dia mencipta rekod kebangsaan baharu dalam acara 100m lelaki dengan mencatat 10.09s pada saringan pada Isnin.

Azeem mengambil 0.09 saat daripada 10.18 — markah kebangsaan sebelumnya yang ditetapkan oleh bekas juara Sukan Sea Khairul Hafiz Jantan pada Sukan Malaysia 2016 di Kuching, Sarawak.

Mengikut kemajuannya, Azeem yang hilang kelayakan daripada perlumbaan 100m di Sukan Sea Hanoi, berada di landasan untuk menjadi rakyat Malaysia pertama yang mencecah bawah 10s dalam acara itu.

“Saya gembira dapat mencatat masa kedua terpantas dalam saringan. Saya berada di landasan yang betul untuk turun di bawah 10 saat,” kata Azeem kepada Timesport hari ini.

Azeem bermula dengan baik dari blok dalam Heat 8 dan berada di hadapan selepas 40 meter. Dia berlari dalam perlumbaan sejuk untuk mencatat masa kedua terpantas dalam lapan saringan.


Letsile Tebogo dari Botswana, yang mempunyai rekod terbaik peribadi 9.94, mencatat masa terpantas 10.00 dalam Heat 3.

Puripol Boonson dari Thailand, yang memenangi emas dalam Sukan Sea Hanoi pada Mei, menduduki tempat ketiga terpantas dengan mencatat masa 10.20 dalam Heat Six.

“Tahniah Azeem!! 10.09s!! Amazing!!,” kata Menteri Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu di Twitter.

“Banyak lagi yang akan datang. Teruskan kaki anda di bumi, berlari sepantas yang anda boleh dan cuba untuk mencapai bintang.”

Perlawanan separuh akhir akan diadakan lewat hari ini. -SM

 

(Visited 42 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button