Ekonomi

Apple kini bernilai AS$2 trilion, Covid-19 lonjak perniagaan

APPLE mengambil masa 42 tahun untuk mencapai nilai AS$1 trilion. Tetapi hanya memerlukan dua tahun untuk mencapai AS$2 trilion.

Lebih mengejutkan, semua AS$1 trilion kedua Apple datang dalam 21 minggu terakhir, ketika ekonomi global menyusut lebih cepat daripada sebelumnya dalam wabak koronavirus.

Pada Rabu lalu, Apple menjadi syarikat AS pertama yang mendapat penilaian AS$2 trilion apabila sahamnya naik 1.4 peratus kepada AS$468.65 pada perdagangan tengah hari. Walaupun ia kemudian merosot pada pengakhiran hari.

Ini adalah satu lagi kejayaan bagi pembuat telefon pintar iPhone, komputer Mac dan Apple Watches, menjadikannya sebagai syarikat awam paling berharga di dunia dan bagaimana wabak yang menakutkan seluruh penduduk bumi sebagai bonus kepada syarikat teknologi itu.

Hanya pada pertengahan Mac lalu, nilai Apple berada di bawah AS$1 trilion setelah pasaran saham jatuh kerana ketakutan terhadap coronavirus.


Pada 23 Mac, Federal Reserve iaitu bank negara AS mengumumkan langkah baru yang agresif untuk menenangkan pelabur. Sejak itu, pasaran saham – dan terutamanya saham Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet dan Facebook – telah melambung tinggi, dengan S&P 500 mencapai tahap tinggi baru pada hari Selasa.

Pelabur telah menumpahkan berbilion dolar ke dalam raksasa teknologi, bertaruh bahawa ukuran dan kekuatan mereka yang sangat besar akan berfungsi sebagai tempat perlindungan dari kemelesetan akibat wabak.

Nilai lima syarikat itu telah meningkat hampir AS$3 trilion sejak 23 Mac, pertumbuhan yang hampir sama dengan gabungan 50 syarikat paling berharga S&P 500 berikutnya, termasuk Berkshire Hathaway, Walmart dan Disney, demikian menurut S&P Global, firma analisis pasaran.

Penilaian Apple sahaja meningkat sekitar AS$ 6.8 bilion sehari, lebih banyak daripada nilai American Airlines.

“Ini menjadi penerbangan baru menuju keselamatan,” kata Aswath Damodaran, profesor kewangan Universiti New York yang mengkaji pasaran saham, mengenai pelabur yang datang ke Big Tech.

Syarikat-syarikat yang kaya, yang fleksibel dan digital mendapat keuntungan dalam pandemik ini – dan yang digambarkan sebagai teknologi Goliath, katanya, sambil menambahkan: “Krisis ini telah memperkuatkan apa yang sudah kuat.”

Kenaikan pesat Apple menjadi AS$2 trilion sangat mengejutkan kerana syarikat itu tidak melakukan banyak perkara baru dalam dua tahun terakhir ini.

Ia hanya membina platfrom bagaimana orang berkomunikasi, menghiburkan diri dan berbelanja sehingga tidak lagi bergantung pada penemuan inovatif untuk memastikan perniagaan terus berkembang.

Apple pertama kali mencapai AS$ 1 trilion pada bulan Ogos 2018, setelah beberapa dekad inovasi. Syarikat yang ditubuhkan pada tahun 1976 oleh Steve Jobs dan Steve Wozniak, mengeluarkan produk-produk yang mengubah dunia seperti komputer Macintosh, iPod, App Store dan iPhone.

Sejak itu, kebanyakan inovasi apple telah mengubah atau mengtasi ciptaan masa lalu. Gajet ciptaan mereka seperti  Apple Watch Series 5, AirPods Pro dan iPhone 11 Pro Max menjadi kegilaan dan mendorong perkhidmatan seperti streaming muzik, streaming filem dan program TV, dan menyediakan berita, menjual langganan untuk mereka.

Di bawah ketua eksekutifnya, Tim Cook, inovasi Apple yang paling penting dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah kemampuannya yang hampir tiada tandingan untuk menjana keuntungan.

Cook telah membina rantaian bekalan global yang canggih untuk menghasilkan berbilion peranti – yang paling banyak dipasang di China – dan menggunakan barisan produk yang dirancang untuk mengunci pelanggan ke dalam ekosistemnya sehingga mereka membeli alat baru setiap beberapa tahun dan membayar yuran bulanan untuk menggunakan perkhidmatan digital Apple.

Perniagaan syarikat-syarikat di Silicon Valley turut diperkuatkan dengan kehadiran wabak Covid-19 yang telah memaksa orang untuk bekerja, belajar dan bersosial secara maya.

Dari April hingga Jun, walaupun Apple menutup banyak kedai runcitnya kerana virus itu, ia mencatatkan keuntungan AS$11.25 bilion, meningkat 12 peratus dari tahun sebelumnya. Ini meningkatkan penjualan setiap produk dan di setiap bahagian dunia.

“Produk dan perkhidmatan kami sangat relevan dengan kehidupan pelanggan kami dan, dalam beberapa kes, lebih banyak lagi semasa wabak daripada sebelumnya,” kata Luca Maestri, ketua kewangan Apple, dalam wawancara bulan lalu.

Namun, Maestri mempertikaikan bahawa wabak itu baik untuk perniagaan. Apple akan menjana berbilion-bilion dolar lebih banyak tanpanya, kata beliau.

Dalam panggilan pendapatan syarikat terbaru, Cook berkata: “Kami tidak mempunyai pendekatan sifar untuk kesejahteraan.”

Dia menambahkan: “Kami fokus untuk mengembangkan pai, memastikan kejayaan kami bukan hanya kejayaan kami dan semua yang kami buat, bina atau lakukan diarahkan untuk mewujudkan peluang untuk orang lain.”

Amazon, Microsoft, Facebook dan Alphabet, yang memiliki Google dan YouTube, juga terus mengaut wang berbilion dolar ketika Covid-19 terus mengganas dan AS merupakan negara yang mempunyai jumlah kes teringgi di dunia.

(Visited 182 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button