fbpx
Alam Sekitar

Annuar digesa perjelas penerokaan kawasan hijau di ibu negara

Menteri wilayah persekutuan Tan Sri Annuar Musa diminta untuk menjelaskan penghapusan kawasan hijau yang dilaporkan bersempadan dengan kawasan Kepong dan Batu di Kuala Lumpur.

Telah dilaporkan bahawa pihak tertentu meneroka tanah berkenaan untuk pembangunan bercampur termasuk pembinaan rumah mampu milik.

Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng mempersoalkan mengapa tanah itu dinyahzetkan tanpa banyak publisiti, bertanya apakah pihak berkuasa merancang untuk meneruskan projek tersebut secara diam-diam.

Pemimpin DAP itu juga bertanya adakah projek itu diberikan melalui tender terbuka kerana ia dilaporkan adalah usaha sama antara pemaju swasta dan kerajaan, dan mahu nama pemaju itu didedahkan.

“Walaupun proses pengasingan tanah dilakukan oleh pihak berkuasa secara sah, mengapa diberikan waktu yang singkat untuk keberatan terhadap projek tersebut?


Sebuah laporan di StarMetro mengatakan pihak berkepentingan hanya diberikan hingga 26 Januari untuk menyuarakan bantahan mereka.

“Adakah ini muslihat dari pihak berkuasa untuk memastikan bahawa hanya sedikit orang yang mengemukakan bantahan mereka, terutama semasa perintah kawalan pergerakan kedua (MCO)?

“Menteri mesti tampil dan menjawab pertanyaan-pertanyaan ini dan memberikan penjelasan terperinci,” katanya dalam catatan Facebook hari ini.

Lim juga mengatakan dia akan melaporkan perkara itu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika tidak ada jawaban yang diberikan, meminta ketelusan dari pihak berkuasa mengenai perkembangan di Kuala Lumpur.

Suara Merdeka berusaha menghubungi Annuar untuk penjelasan. – SM

(Visited 295 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button