Luar Negara

6,528 korban COVID-19 di Sepanyol

PIHAK berkuasa Sepanyol merekodkan lebih 838 orang maut akibat coronavirus semalam, menjadikan angka kematian di negara itu mencecah 6,528.

Kementerian Kesihatan negara itu turut mengumumkan lebih 6,500 jangkitan baharu, lapor Reuters.

Bilangan mereka yang diuji positif COVID-19 kini 78,797 kes.

Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez mengumumkan langkah lebih ketat semalam, yang bermakna semua pekerja harus tinggal di rumah selama dua minggu ke depan.

Sekatan terbaharu dari 30 Mac hingga 9 April depan dipersetujui untuk diluluskan pada mesyuarat Kabinet hari ini.


Kata Sanchez yang dilaporkan stesen televisyen negara itu:

“Keputusan ini membolehkan kita mengurangkan bilangan orang yang dijangkiti ke tahap yang jauh lebih tinggi.

“Sepanyol akan membuat “usaha kolektif yang kuat” dalam beberapa hari akan datang.”

Sanchez juga menggesa Kesatuan Eropah untuk membentuk “strategi ekonomi dan sosial yang bersatu” untuk membantu menangani krisis.

Sepanyol, yang mempunyai angka kematian tertinggi dari mana-mana negara kecuali Itali, telah mula membina tekad baharu akibat peningkatan mendadak jumlah kematian.

Media Sepanyol melaporkan sebuah bangunan di Madrid yang dikenali sebagai “The Doughnut” akan menjadi sebuah rumah mayat sementara, menjadikannya yang kedua di bandar itu selepas gelanggang ais minggu lalu.
– SM

(Visited 60 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button