Nasional

Uji diri sebelum pulang untuk raya

KUALA LUMPUR: Di sebalik peralihan negara kepada endemik, rakyat Malaysia yang pulang ke kampung halaman semasa cuti Hari Raya perlu sentiasa berwaspada untuk membendung penularan Covid-19.

Pengerusi Alliance for Safe Community Tan Sri Lee Lam Thye menggesa orang ramai untuk membuat ujian kendiri untuk Covid-19 sebelum pulang ke rumah untuk melawat orang tersayang.

“Elakkan berkumpul di kawasan sesak, seperti di kawasan rehat dan rekreasi di sepanjang lebuh raya.

“Ambil langkah-langkah yang perlu untuk mengasingkan diri dan elakkan sentuhan jika anda mempunyai simptom seperti demam dan batuk. Sila sentiasa memakai topeng muka di ruang yang sesak.

“Walaupun Covid-19 tidak berbahaya seperti dulu, langkah pencegahan perlu diambil bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.


Lee juga menasihatkan semua pengguna jalan raya untuk merancang perjalanan mereka lebih awal dan memastikan mereka mempunyai barangan yang diperlukan, seperti makanan, ubat-ubatan dan kit keselamatan, untuk menghadapi kesesakan lalu lintas yang lama di jalan raya.

“Polis menjangkakan untuk melihat lebih 4.7 juta kenderaan di lebuh raya sepanjang tempoh perayaan ini.

“Jadi, sila rancang perjalanan anda ke hadapan, selaras dengan nasihat Lembaga Lebuhraya Malaysia, untuk mengelak daripada mengalami perjalanan jalan yang panjang akibat kesesakan lalu lintas.

“Pengguna jalan raya juga perlu melakukan servis kepada kenderaan mereka sebelum melakukan perjalanan jauh. Keadaan kenderaan anda akan menjamin keselamatan anda serta keluarga dan pengguna jalan raya yang lain,” katanya.

Mulai Sabtu ini, rakyat Malaysia akan menikmati cuti panjang selama lima hari, termasuk sempena Hari Pekerja pada 1 dan 2 Mei serta Hari Raya Aidilfitri yang jatuh pada 3 dan 4 Mei.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, pada Isnin, turut mengumumkan pengguna jalan raya akan menikmati tunggangan bebas tol dan diskaun tol sehingga 50 peratus di semua lebuh raya Plus, antara 30 April dan 1 Mei serta antara 7 Mei dan 8 Mei.

 

(Visited 138 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button