Ekonomi

Top Glove kembali dibenarkan berdagang dengan AS

Top Glove Corp Bhd telah kini dibenarkan untuk kembali mengeksport dan menjual sarung tangan ke Amerika Syarikat (AS) setelah Kastam dan Perlindungan Sempadan AS (CBP) menarik balik larangan terhadap produk keluaran syarikat pembuat sarung tangan perubatan terbesar di dunia, berkuat kuasa hari ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, CBP AS menegaskan bahawa berdasarkan maklumat tambahan, produk oleh Top Glove tidak lagi melanggar undang-undang mereka.

AS sebelumnya melarang sama sekali kemasukan penjualan sarung tangan yang dibuat oleh Top Glove sejak Julai 2020, dengan mengatakan pada bulan Mac mereka mempunyai maklumat yang mencukupi untuk menentukan penyalahgunaan pekerja di syarikat itu.

Dalam pernyataan yang berasingan, Top Glove mengatakan sarung tangannya akan diterima di semua pelabuhan utama AS mulai hari ini.

“Top Glove ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada CBP atas tindak balasnya dalam mengubah suai penemuan ini. Top Glove juga ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Malaysia dan pihak berkepentingan yang dihargai atas sokongan dan pemahaman mereka mengenai perkara ini,” katanya.


“Top Glove tetap komited untuk kesihatan, keselamatan dan kesejahteraan rakyat. Syarikat akan terus bekerja keras  untuk menjadi peneraju industri di bidang ini dan memenuhi harapan para pemegang kepentingannya yang semakin meningkat,” tambah syarikat itu.

Dagangan saham Top Glove dihentikan dari pukul 9 pagi ini dan disambung semula pada pukul 10 pagi. Ia dibuka 30 sen atau 8.8% lebih tinggi pada RM3.70, dengan sekitar 2.73 juta saham diniagakan.

(Visited 108 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button