Nasional

Titah 7 Amanat harus dijunjung – Raja Muda Perlis

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail menyeru kepada seluruh rakyat agar sentiasa menjunjung ‘Titah 7 Amanat Raja Perlis’ yang menyentuh pelbagai aspek berkaitan kemajuan Islam dan pemikiran rakyat.

Menurut Tuanku Syed Faizuddin Putra, ‘Titah 7 Amanat Tuanku Raja Perlis’ yang sarat dengan nasihat dan harapan baginda, menzahirkan kesungguhan Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail dalam mendaulatkan agama Islam yang suci dengan berpegang teguh kepada ajarannya yang sahih.

Demikian titah baginda yang juga merangkap Tuanku Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) selepas berkenan berangkat menyempurnakan penyerahan plaka ‘Titah 7 Amanat Tuanku Raja Perlis’ dan seterusnya neninjau prasarana Surau Al-Madrasatul Sirajumunir Persatuan Liga Muslim Perlis di Jalan Bintong, Kangar.

Keberangkatan tiba baginda disambut oleh Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj Mohd Nazim Mohd Noor dan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Perlis (JAIPs), Dr. Hj Hazman Hassan.

Turut mengiringi baginda ialah Ketua Hakim Syarie Negeri Perlis, Ibrahim Deris dan Ketua Bahagian Pembangunan Wakaf, Hartanah dan Mal MAIPs, Mohd Nazri Md Rejab.


Pada majlis berkenaan, Tuanku Raja Muda turut menyaksikan penyerahan ‘Surat Sokongan Ikhtisas Tenaga Pengajar’ kepada jemaah surau berkenaan yang terdiri daripada komuniti India Muslim Perlis di bawah seliaan Persatuan Liga Muslim Perlis. Turut disampaikan ialah ‘Surat Pelantikan Tenaga Pengajar Guru Majlis daripada Jabatan Mufti Negeri Perlis’ yang diterima oleh Setiausahanya, Hj Khalil Rahman bagi pihak pertubuhan tersebut.

Sempena prrogram MAIPs Peduli Kali ke 69 vagi tahun 2020 yang bermula dan berakhir di perkarangan Sekolah Kebangsaan Stella Maris Kangar tersebut, sebanyak 3 buah keluarga asnaf terpilih menerima bantuan sumbangan agihan zakat MAIPs daripada Tuanku Syed Faizuddin Putra yang juga merangkap Tuanku Yang DiPertua MAIPs.

 

(Visited 273 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button