Ekonomi

Shell, Porsche tambah rangkaian mengecaj kenderaan elektrik dari Malaysia hingga Thailand

PELANGGAN akan dapat mengecas kenderaan elektrik mereka (EV) dengan pantas di sepanjang Lebuhraya Utara  Selatan di Malaysia bagi pemanduan lancar dari Singapura melalui Malaysia hingga Thailand akhir tahun ini.

Ini adalah rangkaian infrastruktur pengecasan EV berprestasi tinggi (HPC) pertama Asia Tenggara dan infrastruktur EV rentas negara pertama Shell di rantau ini.

Kemudahan ini akan membantu semua pelanggan EV mengurangkan masa pengecasan, menempah dan membayar melalui satu platform bersepadu.

Ia hasil kerjasama Shell dan Porsche Asia Pasifik yang hari ini mengumumkan permulaan operasi stesen HPC di Tangkak, Johor.

Stesen HPC ini menandakan permulaan pembinaan 12 titik caj di enam stesen Shell yang terletak secara strategik di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan di Malaysia.


Semua pelanggan EV akan dapat menggunakan Rangkaian HPC melalui perkhidmatan bayar setiap ketika guna atau pelan keahlian eksklusif dengan membuat tempahan melalui aplikasi tempahan dalam talian.

Mereka juga boleh berehat di kedai Shell Select sementara menunggu kenderaan dicas semula.

Melalui perkongsian ini, enam stesen Shell1 di Malaysia akan dilengkapi dengan stesen pengecas 180 kilowatt (kW) arus terus (DC), menawarkan kapasiti pengecasan terpantas di seluruh Malaysia yang kemudiannya sehingga ke Bangkok, Thailand.

Pengecas berprestasi tinggi 180kW baharu Shell mampu mengecas EV pada kelajuan super pantas, yang seterusnya diterjemahkan kepada masa menunggu yang lebih pendek di antaranya caj.

Sebagai contoh, Porsche Taycan boleh dicas dari sifar hingga 80% bateri kapasiti dalam kira-kira 30 minit, menyediakan sehingga 390km (WLTP2) jarak perjalanan tambahan.

“Penyahkarbonan ialah cabaran global yang memerlukan jangkauan yang luas dan pelbagai aspek penyelesaian. Perkongsian kami dengan Porsche dalam memenuhi keperluan pelanggan EV hari ini ialah inisiatif penting di bawah strategi Kemajuan Penjanaan kami untuk mencapai matlamat kami pelepasan sifar bersih menjelang 2050.

“Bersama-sama dengan Porsche, kami akan berusaha untuk menambah baik Pengalaman pengecasan EV di sepanjang arteri perjalanan utama yang menghubungkan tiga negara di wilayah,” kata Naib Presiden Kanan Shell, Amr Adel,

Pengarah Bidang Perniagaan Baharu, Porsche Asia Pasifik, pula berkata,  di Porsche, mereka komited untuk memacu masa depan mobiliti di Asia Tenggara, dengan komitmen neutral karbon merentasi keseluruhan rantaian nilai.

“Perkongsian kami dengan Shell adalah hasil daripada objektif kemampanan yang sejajar dan akan menambah lagi rangkaian penyelesaian pengecasan kami untuk pemilik kenderaan elektrik, dengan faedah khusus yang diberikan kepada pemilik Porsche,” katanya.

Untuk maklumat lanjut lawat
https://www.shell.com.my/motorists/shell-recharge/shell-recharge-hpc.html

(Visited 46 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button