Politik

Selepas Johor, PRN Kelantan pula?

Keputusan UMNO Kelantan membawa hala tuju sendiri dan tidak lagi bekerjasama dengan Pas menerusi Muafakat Nasional (MN) menimbulan spekulasi kemungkinan Dewan Undangan Negeri (DUN) akan turut dibubar seperti Johor.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub yang mengumumkan keputusan itu berkata, perkara itu diputuskan selepas pertemuan pihaknya dengan Pas Kelantan di kediaman rasmi Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob petang ini.

Kata beliau, pimpinan UMNO Kelantan sepakat membuat keputusan itu, susulan pendirian Pas yang masih mahu menjalinkan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam Pilihan Raya Umum Ke-15.

“Keputusan muktamad ialah untuk tidak lagi bersama Pas. Ia dibuat dengan penuh rasa sedih kerana kita akhirnya akan mengharungi jalan berliku secara solo,” katanya dalam sidang akhbar.

Ahmad Jazlan berkata, pihak Pas Kelantan meminta UMNO menangguhkan perkara itu, namun, beliau selaku pemimpin UMNO negeri sedia mengambil risiko dengan memuktamadkan keputusan memandangkan konflik sudah berlarutan terlalu lama.


Ahli Parlimen Machang itu bagaimanapun menegaskan, UMNO Kelantan tetap menyokong Kerajaan Negeri Kelantan di bawah pimpinan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob serta sokongan tidak berbelah bahagi kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakub.

“Biarlah kerajaan negeri mengurus tadbir negeri tanpa.ada tekanan. Dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), jika ada usul atau pindaan-pindaan yang hendak dibawa, mungkin akan ada perbahasan.

“Tetapi akhirnya saya yakin ketujuh-tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Barisan Nasional (BN) akan memberi sokongan kepada Menteri Besar dan juga kerajaan Pas Kelantan,” katanya.

Serentak dengan keputusan hari ini, Ahmad Jazlan juga berkata, dalam PRU-15 akan datang, BN melalui UMNO akan bertanding di semua 45 kerusi DUN dan 14 kerusi Parlimen di seluruh Kelantan.

(Visited 361 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button